Як сформувати розділ «Охорона праці» в колективному договорі: майстер-клас від практика


Як сформувати розділ «Охорона праці» в колективному договорі: майстер-клас від практика

Необхідність укладання колективного договору на підприємстві регламентовано Законом України «Про колективні договори і угоди». Правильно розроблений договір може допомогти власникам підприємства і найманим працівникам уникнути неприємних ситуацій. Одразу зауважу: якщо на підприємстві працює менше 8 осіб, то питання про колдоговір не є принциповим.

Перед розробленням тексту колдоговору слід ознайомитися з деякими документами, з яких основними вважаю:
– «Основні роз’яснення Міністерства соціальної політики України з питань, які надані в межах компетенції місцевим органам виконавчої влади, які здійснюють повідомну реєстрацію колективних договорів і угод»;
– «Рекомендації щодо виконання Територіальної угоди Київською міською державною адміністрацією, Спільним представницьким органом сторони роботодавців на рівні м. Києва та Об’єднанням профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок» на 2015-2017 роки».

Тексти цих документів вам залюбки дадуть в районному управлінні соцполітики, де ваш договір буде проходити повідомну реєстрацію.

Ірина Свириденко, спеціаліст з охорони праці

Статтю про порядок та особливості формування розділу «Охорона праці» в колективному договорі підприємства читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека» № 6, 2017. У додатку до цієї статті наведено варіант розділу «Охорона праці» Колективного договору невеликого підприємства, на якому відсутні шкідливі фактори виробництва, але є професії, що вимагають професійного добору та робота з миючими та дезинфікуючими засобами.

Автор розглядає такі основні питання:
1. Нормативні документи, з якими необхідно ознайомитись.
2. Норми, які необхідно передбачити.
3. Зразок такого розділу колдоговору.

Придбати журнал із додатком
Придбати електронний журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати вигідний комплект видань