Як проводяться навчання з охорони праці у лісогосподарських підприємствах


Як проводяться навчання з охорони праці у лісогосподарських підприємствах

Навчання з питань охорони праці – дієвий інструмент у ланці створення максимально безпечних і комфортних умов праці, профілактики травматизму та попередження нещасних випадків на виробництві.

Таку думку висловлюють фахівці Укрцентркадриліс, управління Держпраці у Волинській області та «Луцького навчального центру». Таку ініціативу підтримує начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко.– У лісовому господарстві мають працювати люди навчені, досвідчені, підготовлені до складних умов праці, – зазначає головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Олександр Боровицький. – Галузь пов’язана з великими ризиками та небезпекою. Це стосується вальників лісу, операторів маніпуляторів, водіїв лісовозів, трактористів, верстатників, робітників, та й усі працівники лісової охорони щодня можуть наразитися на небезпеку. Ми намагаємось не тільки розповісти про виклики, які на них чекають, але й навчити, як діяти у тих чи інших ситуаціях, щоб уберегти життя наших працівників від травматизму чи будь-яких ризиків, пов’язаних зі здоров’ям та безпекою життя. Для цього залучаємо фахівців з «Укрцентркадриліс», обласних структур.

Цього разу у навчальних семінарах, крім працівників Волинського ОУЛМГ, взяли участь і фахівці «Луцького навчального центру» та управління Держпраці у Волинській області. Їх цільовою аудиторією стали майстри лісу. Ця категорія працівників найбільш чисельна серед лісівників. Майстри лісу сьогодні матеріально відповідальні за свої майстерські ділянки, обслуговують від 800 до 1500 гектарів лісових угідь. У них ведуться догляди, освітлення, санітарні та рубки головного користування, де є мисливські угіддя, відбуваються у дозволений час і полювання. У літній та осінній час додатково перебуває місцеве населення, що заготовляє ягоди та гриби. Тож в обов’язки майстра лісу входить не тільки турбота про свою безпека, а й людей, що перебувають на його майстерській дільниці. Середньостатистична робота майстра лісу передбачає чимало посадових обов’язків або ж пов’язаних із ними ризиків.

– Навчання з питань охорони праці для майстрів лісу вкрай необхідне, – вважає інженер охорони праці ДП «Любешівське ЛМГ» Василь Михальчук. – За ці два дні ми не тільки прослухали лекції, отримали рекомендації, як діяти у тій чи іншій ситуації, але й обговорили болючі питання повсякденного життя.

Читайте також:

Лісівників позбавили премії через скаргу в соцмережах на їхню роботу

Зберегти життя та здоров’я працівників незважаючи на тимчасові господарські труднощі!

Попередження виробничого травматизму на підприємствах лісового господарства

– Організація та проведення такого рівня навчання з питань охорони праці у лісогосподарських  підприємствах вже стало традицією, – наголошує заступник директора «Луцького навчального центру» Андрій Бондарук. – Цим завдячуємо і керівнику галузі Олександру Кватирку, і відповідальному за цей напрямок роботи у лісоуправлінні – Олександру Боровицькому. Тож усвідомлюючи важливість роботи майстрів лісу, ми й розробили авторський спецкурс саме для цієї категорії працівників. Ця ланка для лісогосподарства є дуже відповідальною. Майстри лісу сьогодні несуть безпосередню відповідальність за багатовекторний безпековий сектор на їх майстерських дільницях, а це починаючи від організації робіт та завершення всього технологічного процесу, в т.ч. і лісовідновлення.

Високо оцінюють діяльність цих навчальних заходів перший заступник начальника управління Держпраці у Волинській області Юрій Бондарчук та головний інспектор сектору розслідувань цього ж управління Ярослав Головка, які безпосередньо читають свої фахові спецкурси.

– Основною метою навчання є підвищення профілактики виробничого травматизму на підприємстві, – кажуть лектори. – Ми постійно проводимо заходи нагляду та контролю за станом охорони праці в структурних підрозділах і це є вимога часу для всіх майстрів лісу.

На їх думку, не кожна галузь сьогодні може дозволити такі спецкурси для різних підрозділів своїх працівників, але це й ознака зрілості, високої професійності та безпекового менталітету галузі, турботи про своїх людей.

Курс охорони праці та безпеки на виробництві прослухають майстри лісу усіх лісогосподарських підприємств. У ці дні навчання тривають у ДП «Ратнівське ЛМГ».

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Волинській області за інформацією Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...