...

Як перевірити надійність засобу захисту для роботи на висоті


Як перевірити надійність засобу захисту для роботи на висоті

Кожен керівник робіт і кожен працівник повинен пам’ятати, що неправильне використання спеціального оснащення, засобів захисту або недотримання вимог безпеки праці на висоті може призвести до нещасного випадку. Відповідальні особи повинні розуміти рівень відповідальності за прийняті рішення. Вони повинні забезпечити належні умови для виконання робіт на висоті із застосуванням засобів захисту.

Як переконатися у надійності ЗІЗ та відповідності засобів технічним регламентам – роз’яснює начальник відділу експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Управління Держпраці у Рівненській області Ірина Козлюк

Важливою складовою під час виконання робіт на висоті є використання засобів індивідуального захисту. Вимоги до рівня безпеки засобів індивідуального захисту, проведення процедури оцінки відповідності, правила маркування та введення їх в обіг, визначає Технічний регламент засобів індивідуального захисту, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2008 №761.

Засоби захисту від падіння з висоти належать до третьої категорії складності. Це засоби захисту, що мають конструкцію високої складності і призначаються для захисту від небезпеки, яка загрожує життю людей, або небезпеки заподіяння невиліковних тілесних ушкоджень, ступінь якої користувач засобів захисту не може визначити своєчасно.

Засоби захисту повинні забезпечувати належний ступінь захисту від небезпеки та у процесі використання у передбачуваних умовах експлуатації не повинні створювати додаткових факторів ризику.

Засоби захисту, що призначаються для запобігання падінню з висоти, повинні мати систему ременів для кріплення до тіла користувача і систему кріплення до надійної точки опори. У передбачуваних умовах експлуатації використання зазначених засобів захисту повинне обмежувати шлях вертикального падіння користувача таким чином, щоб запобігти його зіткненню з перешкодами. Гальмівне зусилля, що виникає при цьому, не повинне спричиняти тілесних ушкоджень користувачеві або шкодити складовим частинам засобів захисту.

Читайте також:

Після припинення руху користувач засобу захисту повинен перебувати у прийнятному положенні до надання йому допомоги.

Вогневі роботи на висоті: безпека працівника

У 2018 році вже 77 працівників загинули під час виконання робіт на висоті

У документації до засобу захисту, що призначається для запобігання падінню з висоти, зазначаються:
– вимоги до опорної точки і мінімальної висоти, на якій повинен
перебувати користувач;
– інформація про кріплення системи ременів на тілі користувача
і приєднання засобу захисту до точки опори;
– дані про результати його випробувань, а також вимоги до
періодичного огляду засобу захисту та його випробувань.

Під час проведення оцінки відповідності виробник або його
уповноважена особа чи постачальник складає декларацію про відповідність та маркує кожну одиницю засобу захисту знаком відповідності технічним регламентам.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Рівненській області

Матеріали до теми


У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...