Як мінімізувати ризики виникнення нещасних випадків при використанні побутового газу газорозподільними підприємствами?


Як мінімізувати ризики виникнення нещасних випадків при використанні побутового газу газорозподільними підприємствами?

Як мінімізувати ризики виникнення нещасних випадків та аварій при використанні побутового газу газорозподільними підприємствами, якщо Правила безпеки систем газопостачання чітко не визначають, чи підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки у разі несвоєчасного надання актів перевірки димових та вентиляційних каналів, перевірку і прочищення яких повинні виконувати спеціалізовані організації, що мають дозвіл на виконання таких робіт?.

Згідно з вимогами Правил безпеки систем газопостачання безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник, який має право самостійно вибирати спеціалізовану організацію для проведення зазначених робіт, але зобов’язаний дотримуватись встановленої періодичності та один примірник акта перевірки і прочищення ДВК передавати газорозподільному підприємству.

Правилами не передбачено припинення постачання природного газу до помешкання споживача, у разі якщо у споживача відсутній акт перевірки ДВК. А отже, газорозподільне підприємство не може відключати від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови несвоєчасного надання актів перевірки димових і вентиляційних каналів. Спірні ситуації вирішуються в судовому порядку.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Дніпропетровській області

Придбати журнал із додатком
Придбати електронний журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати вигідний комплект видань