Як мікроклімат в офісі впливає на здоров’я працівника


Як мікроклімат в офісі впливає на здоров’я працівника

На працездатність людини великою мірою впливає мікроклімат в приміщенні, де вона перебуває (температура повітря, швидкість руху повітря, відносна вологість). Адже 80% життя людина проводить у приміщенні, в тому числі 40% на робочому місці.

Нормальне функціонування організму можливе лише тоді, коли тепло, що виділяє організм, безперервно передається в навколишнє середовище. Зниження температури в приміщенні офісу призводить до росту тепловіддачі, що, в свою чергу, може призвести до переохолодження організму. При високій температурі у приміщенні практично все тепло організму виділяється за рахунок випаровування поту. Для нормального протікання цього процесу відносна вологість повітря не повинна перевищувати 60%.

Недостатня відносна вологість повітря (менше 40%) призводить до інтенсивного випаровування вологи зі слизових оболонок та їх пересихання. Це підвищує можливість ураження організму людини мікробами.

Згідно з ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень» встановлено такі норми допустимих параметрів мікроклімату для робіт в офісних приміщеннях (категорія робіт — легка 1а):

для холодного періоду року: температура 21-25 ºС, відносна вологість до 75%, швидкість руху повітря до 0,1 м/с;

для теплого періоду року: температура 22-28 ºС, відносна вологість 55-75%; швидкість руху повітря 0,2-0,1 м/с.

Перегрівання та переохолодження організму людини веде до порушення життєвих функцій.

Перегрівання призводить до підвищення температури тіла, збільшення частоти пульсу, розширення судин, згущення крові, головокружіння і навіть до втрати свідомості. Тривале переохолодження організму призводить до порушення діяльності капілярів, зниження кровообігу. Місцеве загальне переохолодження є причиною пневмонії, бронхіту, радикуліту, невралгії, ревматизму, запалення верхніх дихальних шляхів та інших захворювань.

Засобами нормалізації параметрів мікроклімату є опалення, вентиляція, кондиціювання повітря, засоби автоматичного контролю і сигналізації тощо.

Отож, якщо причиною поганого самопочуття на робочому місці, і як наслідок, низької працездатності є порушення норм мікроклімату в приміщенні, варто звернутися до роботодавця з проханням виправити ситуацію.

Джерело: km.dsp.gov.ua