...

Визначено, як ДСНС перевірятиме дотримання вимог пожежної безпеки


Визначено, як ДСНС перевірятиме дотримання вимог пожежної безпеки

ДСНС і її територіальний орган здійснює планову перевірку за умови письмового повідомлення суб’єкта господарювання не пізніше, ніж за 10 днів до дня перевірки

МВС наказом від 2 листопада 2015 року № 1337 затвердило Порядок проведення планових (позапланових) перевірок щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки.

Документом встановлено основні вимоги щодо організації та здійснення держнагляду (контролю) посадовими особами ДСНС та її територіальних органів за дотриманням та виконанням суб’єктами господарювання, міністерствами, іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади, Радою міністрів АР Крим, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами та організаціями , що належать до сфери їх управління, вимог законодавства з питань цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки.

Посадові особи ДСНС та її територіальні органи здійснюють держнагляд у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки шляхом проведення планових та позапланових перевірок.
Перевірки проводяться за адресою розташування об’єктів перевірок суб’єкта господарювання в робочий час, встановлений правилами внутрішнього трудового розпорядку, у присутності керівника або його заступника, або уповноваженої особи суб’єкта господарювання.

Суб’єкти господарювання зобов’язані безперешкодно допускати посадових осіб ДСНС або її територіальних органів для здійснення огляду (обстеження) будівель, приміщень, споруд, обладнання, території, надавати для ознайомлення документи, зразки продукції, пояснення, довідки, відомості, матеріали з питань, що виникають під час перевірки.

Планові перевірки проводяться відповідно до планів перевірки, які щокварталу затверджуються ДСНС або її територіальними органами і публікуються на її офіційному веб-сайті до 25 числа останнього місяця кварталу, що передує плановому. ДСНС або її територіальний орган здійснює планову перевірку за умови письмового повідомлення суб’єкта господарювання про проведення планової перевірки не пізніше, ніж за 10 днів до дня перевірки.
За наявності підстав ДСНС або її територіальний орган видає наказ про проведення позапланової перевірки. Під час проведення позапланової перевірки з’ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для держнагляду, з обов’язковим зазначенням цих питань у посвідченні на проведення позапланової перевірки.

Посадові особи ДСНС або її територіальних органів зобов’язані ознайомити керівника суб’єкта господарювання або уповноважена ним особа з підставою проведення позапланової перевірки з наданням йому копії відповідного наказу на проведення позапланової перевірки і пред’явити посвідчення на проведення позапланової перевірки. Термін позапланової перевірки не може перевищувати 10 робочих днів, а для суб’єктів малого підприємництва – 2 робочих днів, якщо інше не передбачено законом.

За результатами проведеної перевірки суб’єкта господарювання посадовою особою ДСНС або її територіального органу в разі виявлення порушень вимог законодавства з питань цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки складається акт перевірки.

Сайт “ЮРЛИГА”