Вимоги до первинних засобів пожежогасіння на підприємстві


Вимоги до первинних засобів пожежогасіння на підприємстві

При перших ознаках пожежі правильне використання первинних засобів пожежогасіння може допомогти уникнути розповсюдження полум’я та запобігти великому лиху. Тому особи, відповідальні за пожежну безпеку підприємства, об’єкта чи організації, повинні подбати про те, щоб персонал знав та вмів користуватись первинними засобами пожежогасіння.

До первинних засобів пожежогасіння належать:
• вогнегасники,
• покривала (кошми) з негорючого теплоізоляційного полотна, грубововняної тканини або повсті,
• ящики з піском,
• бочки з водою,
• пожежні відра,
• багри,
• ломи,
• сокири.

З усіх видів первинних засобів пожежогасіння вогнегасники є найпоширенішими та найефективнішими. Завдяки таким особливостям, як ефективність і простота застосування, можливість швидкого приведення в дію та подавання вогнегасної речовини в осередок пожежі, а також відносно невеликій вартості, вогнегасники відіграють важливу роль у протипожежному захисті об’єктів (зменшенні кількості пожеж і збитків від них).

Ефективність застосування вогнегасників суттєво залежить від знань та вміння працівників і населення правильно застосовувати вогнегасники різних типів, а також від суворого дотримання особами, відповідальними за пожежну безпеку об’єктів та експлуатацію вогнегасників, вимог нормативних документів до оснащення об’єктів вогнегасниками й правил їх експлуатації, включно зі своєчасним технічним обслуговуванням (ТО).

Міжнародні стандарти (ISO) та європейські норми (EN) містять ідентичні вимоги до виробництва та експлуатації вогнегасників.

У статті «Вимоги до первинних засобів пожежогасіння на підприємстві» читайте докладніше:
1. Які первинні засоби пожежогасіння є найефективнішими
2. Класифікація, принцип дії та експлуатація вогнегасників
3. Норми вогнегасників для приміщень та колісних транспортних засобів
4. Вимоги до комплектації пожежних щитів.

Принцип дії вогнегасників полягає в створенні надлишкового тиску в корпусі (за винятком закачних) і викиданні під його дією вогнегасної речовини в осередок пожежі. Цей принцип втілився в різних моделях вогнегасників, кожна з яких має свої особливості.

Повна версія статті — в рубриці «Пожежна безпека на підприємстві» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №8, 2018.
Автор — заступник начальника відділу пожежно-профілактичної роботи ДПТ України, Світлана Трошина.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...