Вибір ефективних засобів індивідуального захисту органів слуху


Вибір ефективних засобів індивідуального захисту органів слуху

У статті наведено аналіз методів з вибору засобів органів індивідуального захисту слуху відповідно до наказу Держспоживстандарту України «Засоби індивідуального захисту органів слуху. Рекомендації щодо вибору, використання, догляду та обслуговування (EN 458:2004, IDТ) ДСТУ EN 458:2005» від 25 липня 2005 р. № 187 (далі — ДСТУ EN 458:2005). Для забезпечення ефективного захисту слуху потрібно враховувати, що його погіршення відбувається через нещільний контакт корпусів засобів індивідуального захисту органів слуху з головою користувача, через невміння правильно користуватись і відсутність достатньої мотивації для використання ЗІЗ ОС.

Актуальність питання застосування індивідуальних засобів захисту

Охорона праці в гірничорудній промисловості України є пріоритетним напрямом наукових досліджень, які пов’язані з вивченням низки шкідливих факторів: шкідливі та небезпечні гази, пил, висока температура, вологість повітря, шум, вібрація та інше. Загострення ситуації зі станом аварійності й травматизмом в гірничорудній галузі в різні роки сприяло прийняттю Урядом України низки нормативних актів, що направленні на покращення ситуації. Зокрема, це Закон України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 р. № 2964-ХІІ р.,
Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 р. № 1105-ХІV, Закон України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» від 15 січня 2015 р. № 124-VIII, Загальнодержавна соціальна програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014-2018 роки* та Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту (далі — Положення № 53)**, що спрямовані на покращення умов праці, удосконалення процесів соціального захисту працівників, їх захищеності від професійних захворювань.

Однак офіційна статистика, яка, до речі, досить суперечлива, з професійної захворюваності, як одного з основних показників здоров’я населення України, свідчить про недостатню дієвість вище перелічених нормативних актів.

Так, за даними ДУ «Інститут медицини праці імені Ю. І. Кундієва НАМН України» найбільш розповсюдженими професійними захворюваннями є хвороби органів дихання, вібраційна хвороба, сенсоневральна приглухуватість.

Цьому сприяє невідповідний стан умов праці працівників та перевищення (порушення) санітарно-гігієнічних норм такими шкідливими виробничими факторами на робочих місцях, як пил, шум, вібрація [1].

У статті «Основні вимоги з охорони праці для слюсаря-ремонтника: домедична допомога» читайте докладніше:
1. Чи можливо традиційними навушниками забезпечити захист від низькочастотних шумів
2. Основні фактори, які погіршують захисну ефективність ЗІЗ ОС
3. Рекомендації щодо вибору засобів індивідуального захисту органів слуху

Аналіз ефективності існуючих ЗІЗ

Відповідно до Положення № 53 роботодавець зобов’язаний з’ясувати, чи відповідають ЗІЗ, які він планує застосовувати, існуючим на робочому місці умовам праці та небезпекам.

Тому одним із найголовніших завдань є визначення характеристик ЗІЗ для забезпечення ефективного захисту працівників. Складність її вирішення полягає в тому, що на ринку представлено значну кількість різних видів ЗІЗ (таблиця 1), а інформації про їх ефективність та правильний вибір обмаль.

Зазначимо, що дані, наведені в каталогах виробників, не завжди можуть відповідати дійсності. Цьому є багато причин: розбіжність у методах випробувань, відмінність реальних умов експлуатації від лабораторних, участь у випробуваннях підготовлених випробувачів та інше. Важливо переконатись, що у виробника організований постійний контроль якості виробництва та продукції в акредитованих лабораторіях, що мають необхідне обладнання, загальновизнані методики та професійний кваліфікований персонал, про що свідчать відповідні сертифікати, бажано міжнародні.

Придатність ЗІЗ ОС до умов застосування

Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №12, 2018.
Автори:

  • Василь Голінько, завідувач кафедри аерології та охорони праці НТУ «Дніпровська політехніка», професор докт. техн. наук 
  • Сергій Чеберячко, доцент кафедри аерології та охорони праці НТУ «Дніпровська політехніка», докт. техн. наук

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Деякі вимоги безпеки електродугового зварювання: використовуйте ЗІЗ
Електродугове зварювання використовується в багатьох галузях промисловості, адже воно дозволяє ефективно з’єднувати деталі. Проте під час зварювання металів за допомогою ...
Про забезпечення засобами індивідуального захисту працівників машинобудівного підприємства
На машинобудівному підприємстві ПрАТ «Слов’янський машинобудівний завод» проведено онлайнову нараду. Інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці надано поради щодо ...
Безпека під час використаня електрозахисних засобів: консультація від Держпраці з працівниками закладів освіти
Вибір необхідних електрозахисних засобів, засобів захисту від дії електричного поля (ЕП), а також ЗIЗ регламентується Правилами експлуатації електрозахисних засобів, які ...