Внутрішня документація спеціаліста з ОП


Внутрішня документація спеціаліста з ОП

Що входить до складу нормативної документації з охорони праці?

Нормативна документація з ОП — обов’язкові для виконання правила, норми, регламенти, положення, стандарти, інструкції та інші документи. При опрацюванні та затвердженні нормативної документації з питань ОП на підприємстві потрібно керуватися вимогами наказу Державного комітету «Про Порядок опрацювання і затвердження роботодавцем нормативних актів з охорони праці, що діють на підприємстві України по нагляду за охороною праці» від 21 грудня 1993 р. № 132.

Так, згідно з п. 2.1 Порядку № 132 опрацювання нормативних актів з ОП здійснюється відповідно до наказу (розпорядження) роботодавця, яким визначаються конкретні строки, виконавці та керівник розробки. При цьому для підготовки найбільш важливих і складних проектів може створюватися комісія або робоча група.

У статті «Внутрішня документація спеціаліста з ОП» читайте докладніше:

  1. Розроблення та затвердження нормативних актів з ОП на підприємстві
  2. Усі особливості складання інструкції з ОП
  3. Хто має контролювати процес ведення документації з ОП?

У розробленні проектів внутрішніх нормативних актів з питань ОП, як правило, беруть участь:

  • фахівці підрозділів підприємства, до компетенції яких відноситься питання,
  • кваліфіковані спеціалісти у галузі охорони праці та з правових питань,
  • представники профспілки (профспілок) та інших громадських об’єднань,
  • уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці та члени комісії з питань охорони праці підприємства.

У разі необхідності роботодавець може на договірній основі залучити до опрацювання проекту нормативного акта спеціалістів сторонніх організацій (п. 2.2 Порядку № 132).

Підготовча робота перед опрацюванням проекту нормативного акта включає:

  1. Збір необхідних матеріалів.
  2. Вивчення державних нормативних актів з ОП, типових документів і раніше виданих нормативних актів підприємства з цього питання.
  3. Узагальнення зауважень та пропозицій, що надійшли під час підготовки, тощо.

Трапляються випадки, коли при опрацюванні проекту «працеохоронного» нормативного акта виникає необхідність у перегляді, зміні чи скасуванні чинних взаємозв’язаних з ним нормативних актів підприємства з ОП. У такому разі керівник розробки одночасно з опрацюванням проекту повинен забезпечити підготовку обґрунтованої пропозиції щодо перегляду, зміни чи скасування чинних нормативних актів з ОП (п. 2.7 Порядку № 132).

Перед затвердженням керівником підприємства проект нормативного акта з ОП обов’язково потрібно погоджувати зі службою ОП1 і керівником (фахівцем) з правових питань. Крім того, за потреби його також погоджують з іншими зацікавленими службами, підрозділами та посадовими особами підприємства, перелік яких визначає служба ОП (п. 2.8 Порядку № 132).

Якщо на підприємстві не створено службу ОП, проект нормативного акта погоджують з посадовою особою, на яку наказом (розпорядженням) роботодавця покладено обов’язки з виконання функцій цієї служби.

Інструкція з охорони праці

Порядок розробки, затвердження та запровадження інструкцій з ОП, що діють на підприємстві, регламентовано наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Комітету по нагляду за охороною праці «Про затвердження Положення про розробку інструкцій з охорони праці» від 29 січня 1998 р. № 9.

Затверджені на підприємстві інструкції повинні відповідати законодавству про охорону праці та містити тільки ті вимоги ОП, дотримання яких є обов’язковим самими працівниками.

Порушення працівником цих вимог розглядається роботодавцем як порушення нормативно-правових актів з охорони праці та актів з охорони праці, що діють у межах підприємства.

Статтею 44 Закону України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 р. № 2694-XII встановлено, що особи, винні в порушенні законів і інших нормативно-правових актів про охорону праці, притягуються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності згідно із законом.

Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» № 5, 2019.

Автор — Віктор Задирайчук, інженер з охорони праці ТОВ «Галицька Будівельна Гільдія»

 

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!