Власники українських квесткімнат зробили висновки з трагедії в Польщі


Власники українських квесткімнат зробили висновки з трагедії в Польщі

Після загибелі п’ятьох підлітків у палаючій квесткімнаті, польська влада взялася перевіряти розважальні заклади. Одночасно українські журналісти рушили робити те саме у своїй країні, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Жителі польського Кошаліна  несуть квіти на центральну площу, у місті жалоба – в п’ятницю в будівлі з квесткімнатами сталася трагедія. Через заблоковані двері п’ять 15-річних дівчат, які святкували день народження, загинули в пожежі. Чоловіка, який створював ігрові кімнати, напередодні взяли під варту на три місяці. “У будівлі не було евакуаційного шляху. На жаль, у кімнаті, де грали дівчата, вікно було забите гіпсокартоном. Це зробили, аби там було темно”, – розповів прокурор Ришард Гасіоровський.

Квесткімнати щороку стають дедалі популярнішими і в Україні. Але чи безпечні вони? У центрі Києва в підвальному приміщенні адміністратори про трагедію в Польщі чули, але запевняють, що за безпекою стежать. “Наразі навіть в тих кімнатах, які раніше зачинялися, залишаємо двері відкритими”, – розповів засновник компанії Денис Семенюк. Він переконує: якщо впродовж гри комусь із відвідувачів стане зле або виникне надзвичайна ситуація – це побачать одразу. Здебільшого квесткімнати обладнані системами відеоспостереження, які здатні передавати не лише зображенння, а ще й звук із середини. Все наживо на своїх моніторах бачать адміністратори, що знаходяться поруч. Ми помічаємо в коридорі вогнегасники, але світлових указівників “вихід” або ж пожежної сигналізації не бачимо, хоча це – одні з найголовніших елементів. Так твердить фахівець із пожежної безпеки. “Коли у такій кімнаті трапляється щось і світло вимикається – людині важко вибратись. У цих кімнатах має бути аварійне освітлення, бо там відсутнє природне освітлення”, – наголошує В’ячеслав Дяков. Евакуаційних виходів має бути щонайменше два, і двері під час гри мають бути відчиненими.

Власників квесткімнати у торговельному центрі журналісти не попереджали про свій візит. Але в рятувальників були зауваження щодо протипожежної безпеки, тож ідемо перевірити, чи виправили недоліки. Аварійна сигналізація і система автоматичного гасіння є, також горить покажчик над аварійним виходом. Іще один вихід – просто біля входу в заклад. “Загальні вимоги – вони єдині. Наявність водопостачання, вогнегасники, аварійні виходи, покажчики”, – пояснила речник ДСНС у Києві Світлана Водолага. Особливих вимог до квесткімнат немає, але й тими, що є, нерідко нехтують – бізнесмени розташовують гральні в звичайних оселях або необлаштованих підвалах та горищах. Юристи наголошують, що це не тільки небезпечно, а й незаконно. Пожежники ж кажуть, що регулярно перевіряти невеликі квесткімнати законним шляхом майже неможливо. Але приводом для позачергової інспекції може стати скарга від відвідувачів.

Як повідомлялося, 4 січня п’ятеро дівчат у Польщі пішли в ігрову кімнату на день народження однієї з них. Поки мізкували над загадками, у замкненому приміщенні розпочалася пожежа. Дівчата не змогли вибратися з вогняної пастки, бо двері кімнати відчиняються лише, коли учасники виконають усі завдання. Унаслідок отруєння чадним газом всі п’ятеро дівчат загинули.

Джерело: ТСН

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...