Вінничина: розроблено рекомендації для зниження травматизму та профзахворюваності серед медиків


Вінничина: розроблено рекомендації для зниження травматизму та профзахворюваності серед медиків

Рекомендації за результатами засідання круглого столу «Шляхи зниження виробничого травматизму та професійної захворюваності в галузі охорони здоров’я Вінницької області»

Учасники засідання круглого столу – представники Управління Держпраці, Департаменту охорони здоров’я ОДА, обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я, обласної лікарні ім. Пирогова, Вінницької станції невідкладної медичної допомоги, управління Фонду соціального страхування України у Вінницькій області, обговоривши питання росту виробничого травматизму та професійної захворюваності серед працівників медичних закладів охорони здоров’я області:

І. Відзначають, що в останні роки відбувається постійне зростання кількості нещасних випадків та професійних захворювань серед працівників медичної галузі. За останні 10 років у закладах охорони здоров’я травмовано 189 працівників, отримали професійні захворювання 43 працівники.

У минулому 2018 році в області травмовано 27 медичних працівників, що більше ніж в переробній галузі,  будівництві або на транспорті області.

За територіальним поділом найбільше нещасних випадків (21) сталося у м. Вінниця, з них половина (11) – з працівниками  Вінницької станції невідкладної медичної допомоги.

Переважна частина нещасних випадків сталася через організаційні причини, що свідчить про недбале виконання відповідальними особами своїх посадових обов’язків та  вимог інструкцій з охорони праці самими потерпілими, через відсутність належного контролю з боку адміністрації.

Високий рівень професійної захворюваності за останні 5 років на туберкульоз У Вінницькій обласній психіатричній лікарні №2 – захворіли 10 працівників, та обласному медичному об’єднанні «Фтизіатрія» – 6 працівників.

У ряді медичних закладів області не функціонують вентиляційні системи, витяжні зонти при роботі зі шкідливими розчинами та речовинами, працівники не забезпечені безкоштовно засобами індивідуального захисту, спецвзуттям та спецодягом.

Не вирішено питання дотримання законодавства з охорони праці у частині закладів щодо створення служб охорони праці, а оплата праці цих фахівців, де є штатні одиниці, знаходиться на рівні мінімальної.

ІІ. Рекомендують:

ІІ.1. Підняти рівень кваліфікаційних вимог при доборі кадрів для комплектації бригад швидкої медичної допомоги медперсоналом з урахуванням стресових та фізичних навантажень.                    

Постійно                            Адміністрація Вінницького обласного ЦЕМД

ІІ.2 . Довести обставини та причини всіх нещасних випадків за 2018 рік, які трапилися в закладах охорони здоров′я, та матеріали круглого столу, до медичних закладів області незалежно від підпорядкування.

Квітень                             Департамент охорони здоров’я, Управління ВД ФССУ у Вінницькій області

ІІ.3. Провести позапланові інструктажі з охорони праці з медичним персоналом всіх закладів охорони здоров’я області з урахуванням обставин та причин всіх нещасних випадків в галузі за 2018 рік.

Травень 2019 року             Керівники медичних закладів

ІІ.4. Посилити  контроль за дотриманням працівниками вимог безпеки та гігієни праці з боку відповідальних посадових осіб та профспілок, використовуючи заходи матеріального впливу через колективний договір.

Постійно                           Керівники медичних закладів, Профкоми

ІІ.5. Обрахувати потребу коштів на забезпечення працюючих у галузі медицини  засобами індивідуального захисту (спецвзуттям та спецодягом) згідно з Типовими галузевими  нормами безкоштовної видачі відповідно до ст.8 закону України «Про охорону праці» та внести питання щодо фінансування на розгляд сесії органів місцевого самоврядування.

Червень 2019 року             Департамент охорони здоров’я

ІІ.6. Провести паспортизацію вентиляційних систем з відновленням їх ефективної роботи на робочих місцях з шкідливими умовами праці. Узагальнити інформацію по районах на рівні області.

Травень 2019 року             Керівники медичних закладів, Департамент охорони здоров’я

ІІ.7. Передбачити в штатних розписах та ввести посади фахівців з охорони праці відповідно до Типового положення та забезпечити рівень оплати працівників служб охорони праці на рівні керівників основних виробничих підрозділів з підпорядкуванням керівникові закладу.

З 1 липня  2019 року            Керівники медичних закладів, Департамент охорони здоров’я

ІІ.8. Надати інформаційну та методичну допомогу Департаменту охорони здоров’я, органам місцевого самоврядування та закладам охорони здоров’я  області для реалізації рекомендацій цього круглого столу.

                                           Управління Держпраці, Управління ФССУ

ІІ.9. Результати виконання рекомендацій круглого столу «Шляхи зниження виробничого травматизму та професійної захворюваності у галузі охорони здоров′я Вінницької області» розглянути в жовтні 2019 року за участю представників управління Держпраці, Департаменту охорони здоров’я ОДА, обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я, обласної лікарні ім. Пирогова, Вінницького обласного центру екстреної  медичної допомоги.

Жовтень 2019 року             Управління ФССУ

Переконані, що реалізація вищенаведених пріоритетних заходів сприятиме зниженню виробничого травматизму та професійної захворюваності, підвищенню рівня безпеки та гігієни праці в галузі охорони здоров’я  Вінниччини.

Ухвалено учасниками круглого столу 9 квітня 2019 року, м. Вінниця

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Вінницькій області

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...