Відповідальність роботодавців за життя та здоров’я працюючих необхідно посилювати


Відповідальність роботодавців за життя та здоров’я працюючих необхідно посилювати

Про роботу страхових експертів з охорони праці розповідає заступник начальника управління – начальник відділу профілактики виробничого травматизму – головний страховий експерт з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду у Хмельницькій області Володимир Мельник:

«Відповідно до ст.23 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» виконання статутних обов’язків Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України щодо запобігання нещасним випадкам покладається на страхових експертів з охорони праці.

З огляду на цю норму Закону зазначені спеціалісти Фонду мають право безперешкодно та в будь-який час відвідувати підприємства для перевірки стану умов і безпеки праці та проведення профілактичної роботи з цих питань, вносити органам виконавчої влади з нагляду за охороною праці подання щодо застосування адміністративних стягнень до посадових осіб, які допустили порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці тощо.

Ще не так давно окремі роботодавці зустрічали працівників робочих органів виконавчої дирекції Фонду мало не «в штики», не дозволяли їм входити на територію підприємств, не кажучи вже про проведення перевірок стану умов і безпеки праці. Робилося це через те, що єдиним посадовцем, який, на думку керівників підприємств, мав право це робити, вважався державний інспектор Держгірпромнагляду. Його зустрічали, здебільшого, з повагою та різними почестями, створювали необхідні умови для роботи, прислухалися до кожного сказаного ним слова, оскільки той мав досить великі права: міг заборонити, відсторонити, оштрафувати, а у разі нещасного випадку на виробництві з працівником міг підвести роботодавця та керівника робіт під статтю Кримінального кодексу за злочин проти безпеки виробництва.

Однак, упродовж останнього часу ситуація почала поступово змінюватися на користь страхових експертів з охорони праці Фонду. Ряди експертів Фонду поповнили кваліфіковані фахівці, які за рівнем фахової підготовки нічим не поступалися посадовцям Держгірпромнагляду.

У той час, коли інспекторам заборонялося без попередження з’являтися на виробництві, експерти могли робити це тоді, коли вважали за необхідне. І це в поєдинку із страхувальниками, які допускали порушення вимог Закону України «Про охорону праці», почало позитивно відображатися на усуненні небезпечних факторів, що виявлялися на виробництві, а звідси – на рівень охорони праці.

Чимало усунутих небезпечних виробничих факторів на рахунку страхового експерта з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду в Ярмолинецькому районі. При перевірці стану профілактичної роботи в одній із сільських рад він виявив, що там відсутній персонал для обслуговування газових установок; в котельні, яка забезпечує теплом об’єкти комунальної власності, не встановлений газоаналізатор, не розроблений паспорт газового господарства та плани локалізації можливих аварій в системі газопостачання, не організовано систематичного проведення навчально-тренувальних занять згідно із затвердженим графіком.

Виходячи з цього, страховий експерт направив на адресу територіального управління Держгірпромнагляду відповідне подання, в якому за допущені сільським головою порушення вимог законодавства з охорони праці запропонував притягнути посадовця до адміністративної відповідальності.

Взагалі-то, накладення штрафу на керівника органу місцевої влади, який відповідно до делегованих ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноважень, сам повинен здійснювати контроль за охороною праці в установах та організаціях усіх форм власності, є фактом безпрецедентним, але в даному випадку справедливим і законним. Адже допущені порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці в цьому випадку могли призвести до нещасних випадків з людьми.

Не менш старанно виконує свої обов’язки експерт з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду у Дунаєвецькому районі. Скажімо, під час планової перевірки фізичної особи – підприємця він виявив цілий ряд порушень, які засвідчили, що, використовуючи найману працю та маючи власне виробництво, роботодавець, як з’ясувалося, не пройшла навчання та перевірку знань з питань охорони праці, не здійснювала заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам.

Під час прийому на роботу працівники не проходили вступного інструктажу, не здійснювалося фінансування заходів з охорони праці, не проводилися періодичні виміри опору заземлюючих пристроїв та ізоляції, не складалися списки працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам (один з примірників якого повинен був надсилатися до робочого органу Фонду), не велася пропаганда безпечних методів праці та співробітництво з працівниками у сфері охорони праці, не були обладнані кутки (стенди) з питань безпечного виконання робіт тощо. Оскільки підприємець не виявила готовності негайно усувати виявлені порушення, то експерту не залишалося нічого іншого, як направити відповідне подання до місцевого наглядового органу.

Чимало суттєвих порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці було виявлено страховим експертом відділення виконавчої дирекції Фонду у Старокостянтинівському районі. Під час перевірки одного державного дослідного господарства, яке, за логікою, мало бути взірцем у дотриманні букви Закону, він виявив, що керівники робіт не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці, роботодавець не спромігся розробити заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам травматизму та професійних захворювань, окремі працівники не були забезпечені спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами захисту, а також змиваючими і знешкоджуючими засобами відповідно до типових норм. Колективним договором не були передбачені види заохочень для працівників за активну участь та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці.

Чималий вклад у профілактику виробничого травматизму під час перевірок вносили страхові експерти відділень виконавчої дирекції у Білогірському, Волочиському, Красилівському, Полонському, Славутському та Шепетівському районах.

З приводу виявлених порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці (майже 7 тисяч за 9 місяців) з початку поточного року фахівцями робочих органів Фонду було внесено 759 подань роботодавцям щодо усунення виявлених порушень та 38 подань територіальному управлінню Держгірпромнагляду щодо притягнення посадових осіб до адміністративної відповідальності. Це певною мірою сприяло підвищенню рівня безпеки на робочих місцях та відповідальності роботодавців за створення здорових і безпечних умов праці на виробництві.

Зазначена вище робота страхових експертів Фонду щодо попередження нещасних випадків на виробництві тривала б донині, якби не прийнятий Верховною Радою в липні поточного року Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік», відповідно до ст.31 якого перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб – підприємців контролюючими органами упродовж серпня – грудня цього року без дозволу Кабінету Міністрів України дозволено лише Державній фіскальній службі та за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки.

Зважаючи на вищевказані зміни у законодавстві, страхові експерти з охорони праці стали більше приділяти увагу консультативно-роз’яснювальній роботі з роботодавцями. Окрім консультацій щодо організації безпечних умов праці, надавалася методична допомога при створенні на підприємствах системи управління охороною праці (СУОП) шляхом розроблення відповідних нормативних актів, інструкцій з охорони праці по професіям та видам робіт, розповсюдження іншої літератури з питань профілактики виробничого травматизму та профзахворювань.

За ініціативи страхового експерта з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду у м. Кам’янець-Подільському на базі Кам’янець-Подільських міських курсів ІІІ категорії Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області вже двічі проведено семінар з інженерами з охорони праці та спеціалістами, які вирішують питання охорони праці підприємств міста та району, на тему: «Надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах».

Тема семінару досить актуальна на сьогоднішній день, адже своєчасна і правильно надана перша допомога має вирішальне значення для життя і здоров’я людини до моменту прибуття кваліфікованої медичної допомоги. Поштовхом для проведення такого заходу стали події на сході країни та прийняття Міністерством охорони здоров’я України наказу від 16.06.2014 року №398, яким затверджено 28 порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07.07.2014 №750/25527), в тому числі при раптовій зупинці серця, серцевому нападі, підозрі на пошкодження хребта, травму голови, пошкодження живота, травму грудної клітки, перелом кісток кінцівок тощо.

Такі семінари будуть проводитись у м. Кам’янець-Подільському і в подальшому, щоб охопити якомога більшу кількість представників виробничої та невиробничої сфери. Наразі, зважаючи на позитивний ефект від такого навчання, управлінням виконавчої дирекції Фонду у Хмельницькій області вирішено питання щодо організації спеціалістами Фонду подібних заходів і в інших містах та районах області.

У порівнянні з минулим роком кількість консультацій та семінарів (нарад, «круглих столів») з питань охорони праці, проведених страховими експертами Фонду протягом січня – вересня цього року, вже збільшилась у півтора разу, і це за рахунок активізації роботи в цьому напрямі. На 80 відсотків збільшилася кількість підприємств, яким протягом зазначеного періоду надано допомогу в опрацюванні та впровадженні СУОП, розробленні нормативних актів про охорону праці. Участь у роботі комісій на підприємствах з перевірки знань з охорони праці працівників теж перевищує аналогічний тогорічний показник на 18 відсотків. Наразі можна стверджувати, що страхові експерти Хмельниччини, виходячи зі своїх практичних можливостей на сьогодні, використовують усі методи щодо взаємодії з роботодавцями з питань охорони праці та шукають нові шляхи здійснення профілактичної роботи, визначеної законодавством та статутом Фонду.

Але, якщо така тенденція до зменшення державного нагляду за додержанням законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці, буде тривати і в наступному році, то це, в огляді на перспективу, не сприятиме підвищенню рівня безпеки на робочих місцях, посиленню відповідальності роботодавців за життя та здоров’я працюючих. Що, в результаті, почне негативно відображатися на загальному стані справ з охорони праці не тільки в області, а в Україні в цілому

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України