Відеоспостереження на підприємстві: як дотриматися законодавства


Відеоспостереження на підприємстві: як дотриматися законодавства

Більшість роботодавців зацікавлені в контролі поведінки працівника на робочому місці, щоб виключити несумлінне виконання службових обов’язків, неправомірне використання майна роботодавця в особистих цілях працівником. Однак перед тим як встановити камери відеоспостереження на робочому місці працівника, роботодавцю потрібно проаналізувати, наскільки законним буде таке рішення, чи відповідає відеоспостереження за працівником законодавству та наскільки цей спосіб контролю є правомірним взагалі.

Багато хто з роботодавців переконаний, що приватне життя співробітника закінчується з моменту його приходу на роботу. Але варто пам’ятати, що згідно з постановою Європейського суду з прав людини від 24 червня 2004 р. кожна людина має особисту зону інтересів, яка є недоторканною навіть у робочий час.

На захисті прав працівників стоїть низка законодавчих норм. Так, відповідно до ст. 307 Цивільного кодексу України, фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Також у ст. 32 Конституції України вказано, що ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією. Це означає, що відеоспостереження працівників на робочому місці можливе лише за згодою особи на його проведення. В іншому випадку воно є не законним.

Крім того, роботодавцю потрібно враховувати, що, працевлаштовуючись, або вже працюючи на певній посаді, працівник має право на повну достовірну інформацію про умови праці та вимоги на робочому місці відповідно до ст. 29 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), до яких можна віднести способи контролю щодо його виробничої діяльності.


У статті «Відеоспостереження на підприємстві: як дотриматися законодавства» читайте докладніше:

1. Як установити відеоспостереження, дотримуючись вимог законодавства?
2. Як інформувати про ведення відеоспостереження?
3. Які санкції передбачено законодавством за недотримання правил встановлення відеоспостереження за працівниками?


Роботодавцю потрібно прописати внутрішні процедури моніторингу працівників та довести їх до відома самих працівників. Це забезпечить законність відеозйомки.

Потрібно розробити положення про захист персональних даних і ознайомити з ним персонал, що обслуговуватиме систему відеоспостереження.

Основні рекомендації для роботодавця, який проводить відеоспостереження своїх працівників
Щоб не порушувати законних прав працівників, встановлюючи системи відеоспостереження, слід дотримуватися зазначених нижче правил.

Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, передбачених законом.

Приховане відеоспостереження можуть проводити тільки право охоронні органи, з дозволу суду.

Відповідальність за використання негласних технічних засобів інформації
Відповідно до законодавства України за використання негласних технічних засобів інформації передбачена кримінальна відповідальність.


Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №12, 2018.
Автор — Вікторія Ліпчанська, шеф-редактор видавничого дому «МЕДІА-ПРО».

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Президент України підписав Закон № 3621-IX, який, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки
Закон № 3621-IX передбачає: Затвердження порядку психологічного забезпечення військовослужбовців Кабінетом Міністрів. Надання психологічної допомоги комбатантам з використанням психологічних служб військових ...