Від роботодавців залежить соціальний захист потерпілих


Від роботодавців залежить соціальний захист потерпілих

Про обов’язки роботодавців в системі соціального страхування розповідає директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій Акопян:

«Головною умовою забезпечення державних гарантій застрахованим громадянам від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання є виконання роботодавцями своїх обов’язків, передусім щодо своєчасного та повного нарахування і сплати страхових внесків у розмірі, що відповідає встановленому їм Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України класу професійного ризику.

Слід сказати, що основним джерелом формування доходної частини бюджету Фонду є страхові внески роботодавців в складі єдиного внеску, на відміну від інших фондів.

Тому виконання Фондом своїх зобов’язань перед потерпілими на виробництві та членами їх сімей напряму залежить від добросовісного виконання роботодавцями своїх зобов’язань щодо сплати внесків.

За перше півріччя цього року до Фонду надійшло відповідної частки єдиного внеску на суму 3 млрд. 171 млн. гривень.

На жаль, не усі страхувальники добросовісно виконують вимоги закону та сплачують єдиний внесок. Як наслідок, постійно зростає сума недоїмки. Через це на сьогоднішній день бюджети усіх фондів соціального страхування недоотримали більше, ніж 2,8 млрд. гривень.

Одними з найбільших боржників є державні підприємства вугледобувної галузі, яка є найбільш травмо небезпечною галуззю економіки. Заборгованість зі сплати страхових коштів, нарахованих до нашого Фонду ще до 1 січня 2011 року, тобто до запровадження єдиного внеску, становить більше, ніж 600 млн. гривень. Ці ж самі страхувальники є одними з найбільших боржників зі сплати єдиного внеску.

Фонд вживає відповідні заходи щодо погашення та примусового стягнення цієї заборгованості, оскільки за ним зберігаються контролюючі функції по відношенню до підприємств, які не сплатили борги до 1 січня 2011 року. Це і застосування фінансових санкцій, і співпраця з органами прокуратури, і звичайно примусове стягнення боргів через судово-виконавчу систему.

Тому хочу звернутися до підприємств-боржників з проханням самостійно розрахуватись по усім боргам до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, не чекати процедури примусового стягнення цієї заборгованості, в повному обсязі нараховувати і сплачувати єдиний внесок і пам’ятати, що від цього залежить своєчасність та якість надання соціальних послуг та виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві.

Ще однією із глобальних проблем, що не дозволяє забезпечити повноту наповнення доходної частини бюджету Фонду для виконання у повній мірі його статутних завдань, є значні обсяги тіньової заробітної плати.

Значна кількість роботодавців не оформляють з працівниками офіційних трудових договорів з метою сплачувати меншу суму єдиного внеску.

У такому випадку не тільки роботодавець повинен усвідомлювати свою відповідальність згідно законодавства за виплату заробітної плати «у конвертах», але відповідальність повинен усвідомлювати і працівник, який виконує роботу без офіційного працевлаштування, насамперед, перед собою та своєю родиною, оскільки у разі настання страхового випадку ні він, ні члени його сім’ї не отримають страхові виплати та компенсації, оскільки його роботодавець не сплачував за нього страхові внески.

Є й інше принципове завдання роботодавця. Згідно ст. 13 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі безпечні умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Тому, аби роботодавець добросовісно виконував свої обов’язки та дбав про безпеку праці на підприємстві, необхідне запровадження дієвого механізму мотивації роботодавців до створення безпечних умов праці.

В даний час страховий тариф залежить лише від виду діяльності, який здійснює страхувальник. Тобто, відсутні економічні важелі, які б спонукали роботодавця створювати безпечні умови праці на своїх підприємствах.

Ми пропонуємо визначати розмір страхового внеску не за видом економічної діяльності, а в залежності від стану травматизму на кожному підприємстві за попередні роки.

Фондом підготовлено проекти нормативно-правових документів і сподіваюся, що нам вдасться запровадити механізм економічної зацікавленості роботодавців до створення безпечних і нешкідливих умов праці.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України