...

Вантажопідіймальні крани не стерплять безвідповідальності


Вантажопідіймальні крани не стерплять безвідповідальності

Приватні підприємці, керівники та посадові особи підприємств, які здійснюють надання послуг вантажо-розвантажувальних робіт з використанням вантажопідіймальних кранів зустрілися на інформаційно-консультативному семінарі, який відбувся в Управлінні Держпраці у Рівненській області. Головна тема обговорення – безпечна робота вантажопідіймальних кранів.

Зважаючи на неоптимістичну загальноукраїнську статистику з аварійними ситуаціями, представники Управління  вкотре наголошували перед слухачами на питаннях, які стосуються всіх аспектів експлуатації механізмів підвищеної небезпеки, а саме вантажопідіймальних кранів.

Юрій Наконечний, начальник Управління Держпраці у Рівненській області, зокрема, зупинився на негативній тенденції у виробничому травматизмі, пов’язаному з експлуатацією кранів.

«Більшість механізмів, які використовують на  теренах України, вже відслужили свій граничний термін. Але, на жаль, знаючи про їх незадовільний стан, чимало суб’єктів господарювання не поспішають замислитися над належним технічним обслуговуванням та відомчим наглядом за безпечною експлуатацією. Такі факти, виявляють  і фахівці нашого Управління та вимагають усунути порушення. Ризики від пошкоджених металевих конструкцій, дефектів та безвідповідального ставлення до роботи з об’єктами підвищеної небезпеки очевидні. Тож легковажність у таких серйозних речах неприпустима» – наголосив Юрій Наконечний.

Демонструючи світлини з місць подій, начальник відділу нагляду в промисловості Іван Онищук розповів про обставини та причини аварійних ситуацій, які виникли впродовж останніх років на Рівненщині.

Спеціалісти Управління конкретизували  вимоги нормативно-правових актів з охорони праці до суб’єктів господарювання, які здійснюють надання послуг вантажо-розвантажувальних робіт з використанням вантажопідіймальних кранів. Вони  зупинилися саме на законодавстві щодо організації та проведенні робіт підвищеної небезпеки, організації безпечного виконання будівельно-монтажних робіт на будівельних майданчиках.

Фахівці Управління категоричні у вимогах стосовно недопущення до робіт суб’єктів господарювання, які не мають відповідних дозволів та використовують крани, які не пройшли техоглядів та експертних обстежень.

Такі заходи допомагають детальніше звернути увагу на актуальну проблему.  Роз’яснення та консультації необхідні керівникам та працівникам, адже кожна інформація чи нагадування стимулює до правильних дій.

Джерело: Державна служба України з питань праці