...

В Україні на дотримання пожежної безпеки позапланово перевірили понад 33 тис. об’єктів


В Україні на дотримання пожежної безпеки позапланово перевірили понад 33 тис. об’єктів

Наприкінці березня в торговому центрі «Зимова вишня» в російському Кемерово сталася масштабна пожежа, в результаті якої загинули 64 людини, половина з них – діти. Під час розслідування трагедії в системі безпеки ТРЦ виявили серйозні порушення: евакуаційні виходи були заблоковані, а система оповіщення про пожежу – відключена, – пише«Слово і Діло».

Цей інцидент у Росії настільки «вразив» українських чиновників, що за кілька днів прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив Державній службі з надзвичайних ситуацій провести перевірку громадських установ, шкіл і торгових центрів на предмет дотримання норм пожежної безпеки.

У квітні-червні позапланово перевірили близько 33,3 тисячі громадських установ: близько 4,8 тисячі ТРЦ, 26,7 тисячі дитячих установ і 1,8 тисячі лікарень. У результаті за порушення пожежної безпеки та невиконання заходів, приписаних органами ДСНС, до адміністративної відповідальності притягнули 32,6 тисячі керівників установ та відповідальних посадових осіб. Крім того, подали 884 позовні заяви на призупинення експлуатації об’єктів.

Під час перевірок також усунули понад 108 тисяч порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Загалом за минулий рік в Україні відбулося більш ніж 83 тисячі пожеж, в яких загинули 1,8 тисячі осіб. Прямі збитки від цих пожеж склали 2,3 мільярда гривень, непрямі – 5,8 мільярда гривень.

Більша частина пожеж (70%) сталася через необережне поводження з вогнем, ще 15,7% – через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електроустановок. А ось через підпал відбулося лише 3,6% пожеж (2,9 тисячі).

Детальніше – на інфографіці.

Джерело: Слово і Діло

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...