...

В місті Яремче відбулась науково-практична конференція «Безпека праці 2013»


На конференції було обговорено шляхи вдосконалення форм і методів державного нагляду в сучасних умовах, новий порядок зупинення об’єктів і заборони виконання робіт відповідно до Закону України «Про основні принципи державного нагляду у сфері господарської діяльності», який набув чинності з 1 липня 2013 року.

Сьогодні в Україні 10 % від загальної кількості піднаглядних підприємств належать до високого ступеня ризику, третина — до середнього, а решта — до незначного. Відтак, Держгірпромнаглядом зменшено й кількість обов’язкових планових перевірок, які здійснюються на основі аналізу таких даних про підприємство, як ступінь ризику, до якого належить підприємство; небезпека і складність робіт; стан охорони праці; технічна безпека обладнання; рівень травматизму. Загалом цього року Держгірпромнагляд для зменшення адміністративного тиску на роботодавців та покращення ефективності наглядової діяльності планує переглянути 136 нормативно-правових актів з охорони праці.

Під час конференції було заслухано доповіді про проблеми державного нагляду. Досвідом роботи з управління ризиками виробничих процесів поділилися директор з охорони праці і навколишнього середовища ПАТ «Північний ГЗК» та керівник Департаменту з охорони праці Донецької паливно-енергетичної компанії (ДПЕК). Пропозиції щодо підвищення безпеки і ефективності ведення гірничих робіт із запровадженням геофізичних методів надав представник інституту гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України. Детальні доповіді також були присвячені актуальним питанням розвитку експертно-технічної діяльності, підвищенню якості експертних висновків та аналізу ринку експертних послуг.

На конференції було продовжено практику знайомства із досвідом роботи наглядових органів зарубіжних країн. Зокрема, колеги з Окружного інспекторату праці Любліна (Республіка Польща) розповіли про перетворення, які здійснила їхня країна на шляху до Євросоюзу: гармонізацію польського законодавства з нормами ЄС та впровадження ринкового нагляду. Було цікаво почути з перших вуст про те, що навчання інспекторів з питань ринкового нагляду розпочалося ще за кілька років до вступу Польщі до ЄС і процедури застосування ринкового нагляду не викликали жодних проблем у роботі.

 

За повідомленням прес-служби Держгірпромнагляду України