В Італії заарештували 15 волонтерів пожежної служби, які навмисно влаштовували підпали


В Італії заарештували 15 волонтерів пожежної служби, які навмисно влаштовували підпали

Цими днями південь Європи, особливо Італія, потерпає від антициклону «Люцифер», який спричинив аномально високу температуру повітря, рекордну за весь час спостежень за погодою. Найспекотніше літо за 200 років також позначається величезною кількістю пожеж. Через розжарене повітря займається трава, горять ліси й оселі. Тільки за останній тиждень у пожежах загинуло троє людей.

Однак тепер кожне займання в Італії — під підозрою та ретельно перевіряється. Причиною став гучний скандал із бригадою пожежників із Сицилії, які самі влаштовували підпали.

Днями італійська поліція затримала й допитала 15 підозрюваних у скоєнні пожеж. Виявилося, що учасники бригади волонтерів-пожежників самі підпалювали ліс, а потім, за їхнім дорученням, родичі або друзі телефонували на номер екстреної допомоги 115 і повідомляли про помічене полум’я. Бригада швидко виїздила на ліквідацію пожежі — й кожен із учасників отримував за це чималі гроші: 10 євро за кожну годину.

Зрештою у владі звернули увагу, що пожежі в районі Рагуза, що у південно-східній частині Сицилії, чомусь трапляються утричі частіше, аніж у сусідніх районах чи взагалі по Італії.

Ця бригада за 2013 — 2015 роки отримала 120 викликів, тоді як їхні колеги з інших регіонів — не більше як 40. Поліція проаналізувала 115 викликів, що здалися їм підозрілими. У деяких випадках повідомлення про пожежу надходили з одного й того ж номера телефона, однак абоненти називали різні імена та прізвища, часто вигадані. А деякі виклики взагалі виявилися хибними: виїжджаючи на «гасіння пожежі», волонтери навіть не використовували воду! Згодом вони пояснювали свої дії тим, що там «блукали тварини» й це створювало для них загрозу.

Слідство тривало майже два роки, слідчі відстежували поведінку «волонтерів», навіть прослуховували й записували їхні розмови. Очільник бригади, нині головний підозрюваний, 42-річний Давіде де Віта, навіть пропускав чергування, аби влаштовувати підпали. Він виїжджав на своєму фургоні, розпалював вогонь, а тоді повідомляв про пожежу. Його нині тримають під арештом, адже поліція вирішила, що підпалювач становить загрозу суспільству. Він продовжував влаштовувати підпали навіть коли його колеги перестали «заробляти» таким чином. І навіть заявляв, що готовий «підірвати бомбу». «Де Віта продемонстрував кримінальні нахили і не переймався наслідками своєї поведінки», – йдеться у заяві поліції.

Більшість із 15 підозрюваних уже визнали вчинення шахрайства проти держави. Тепер до роботи добровольчих пожежних бригад прикута особлива увага. На Сицилії їх дуже багато: у гасінні вогню беруть участь 3800 пожежників, що працюють на повну ставку, і понад 6000 добровольців. Тільки в провінції Рагуза задіяно 120 волонтерів.

Джерело: expres.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання