...

Укуси кліщів – небезпека для здоров’я людини! Як захистити себе?


Укуси кліщів – небезпека для здоров’я людини! Як захистити себе?

Літо – час відпочинку на природі. Що може бути краще часу, проведеного на фоні мальовничої природи? Але далеко не всі, вирушаючи відпочивати серед дерев і листя, пам’ятають про потенційну небезпеку – укуси комах,  у тому числі кліщів. Наражаються на небезпеку і працівники  житлово- комунального, лісового,  сільського господарств та інші.

Кліщі – дрібні членистоногі з сімейства павукоподібних. Активність кліщів починається в кінці квітня, а до середини травня чисельність цих комах збільшується в мільйони разів. Кліщі найбільш активні в період розмноження (травень-червень). Термін життя кліща складає 3-4 місяці, і до початку серпня популяція комах скорочується.

Кліщі є переносниками збудників небезпечних вірусних та бактеріальних захворювань людей та тварин, а саме кліщового  енцефаліту, хвороби Лайма (бореліоз)  тощо. Зараження людини від комахи найчастіше   відбувається в ході кровосмоктання. Вірус енцефаліту вражає центральну нервову систему людини, що, згодом, може  призвести  до паралічу і навіть летального випадку. При хворобі Лайма на місці укусу (на 2-4 день, іноді через 2 місяці, а найчастіше через 12-14 днів) виникає червона пляма, що збільшується і може сягати в діаметрі до 20-30см і більше. Протягом декількох тижнів або місяців від початку захворювання з’являються ознаки ураження нервової системи (менінгіт, мієліт, невралгії тощо), ураження серця (порушення ритму, міоперикардит  тощо), ураження опорно-рухового апарату (відзначаються болі в кістках, м’язах, сухожиллях, навколосуглобових сумках).

Тому, для  любителів відпочинку у лісі (міських парках, скверах) та працівників, які виконують  роботи на відкритих майданчиках дуже  важливо не допустити потрапляння кліща на шкіру. Для цього варто:

-одягати  світлий одяг з довгими рукавами та штанами, який щільно прилягає до тіла та закриті чоботи зі шкарпетками. На голову одягти капелюха з полями;

 -використовувати репеленти;

-пересуватись по більш-менш широким стежкам, щоб ноги не торкалися чагарників;

-регулярно оглядати тіло й одяг;

-після повернення додому роздягнутися і уважно оглянути наступні місця: навколо вух, у вухах, лінія росту волосся, під пахвами, у пупку, у паху й промежини, в області талії, під коліньми, між пальцями ніг.

Виявлений на шкірі кліщ, що присмоктався, підлягає  якнайшвидшому видаленню.  Найкраще – звернутися по допомогу до медиків. Якщо це неможливо, треба видалити комаху самостійно. Для цього можна скористатись пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, і повільно витягнути комаху разом із хоботком. Не можна розчавлювати кліща, щоб збудники хвороби, які можуть бути в його організмі, не потрапили в рану на тілі людини.

Після видалення комахи місце присмоктування змастити спиртовмісною рідиною (розчин йоду, спирт, одеколон тощо). Якщо хоботок залишився у ранці – видалити його стерильною голкою, після чого ретельно вимити руки з милом.

Після укусу кліща варто слідкувати за самопочуттям. Необхідно запам’ятати день, коли все це відбулося. Негайно звернутися до лікаря, якщо після видалення кліща з’явилися ознаки  бактеріального інфікування (почервоніння шкіри, набряклість, біль), або  округлі червонуваті плями в місці укусу – перший симптом хвороби Лайма.

Видаленого зі шкіри кліща бажано  доставити в лабораторію для аналізу на наявність збудників небезпечних захворювань.

Необхідно знати, що для діагностики необхідний цілий кліщ, а не його відірвані фрагменти.

Пам’ятайте про потенційну небезпеку укусів кліщів під час відпочинку або проведення робіт у лісовій місцевості, парках, скверах!

Статтю підготовлено фахівцями відділу з питань гігієни праці

Джерело: mk.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання