...

Українським підприємцям розтлумачили нові умови отримання дозволів на роботи підвищеної небезпеки


Спрощена дозвільна система є реальним зменшенням адміністративного тиску на підприємців. Про це упродовж тижня йшлося під час круглих столів, що відбулися у всіх областях України за участі представників територіальних органів Держгірпромнагляду, експертно-технічних центрів, Держкомпідприємництва, місцевої влади та підприємств різних секторів економіки.
Круглі столи були присвячені особливостям застосування постанови Кабінету Міністрів України «Про Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» від  26 жовтня 2011 р. № 1107. Зокрема, новим Порядком передбачено не 88, як раніше, а лише 26 видів робіт підвищеної небезпеки. Перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки скоротився з 27 до 21.
Отримати дозвіл можна за наявності позитивного висновку експертизи. Термін дії дозволу раніше становив 3 роки, згідно з новою постановою він видається на 5 років. У разі, якщо впродовж перших п’яти років роботодавцем не порушено його умов, термін дії продовжується на наступні 5 років на підставі заяви роботодавця. Таким чином, адміністративний тиск на підприємців також зменшується.
Утім, за умови зменшення тиску на роботодавця, має зростати його відповідальність. Неприпустимо підміняти довільними аргументами доцільності цілком конкретні вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, як це робиться сьогодні. Адже високий рівень виробничого травматизму в Україні — це більшою мірою недотримання роботодавцями та працівниками вимог законодавства з охорони праці. Аргументувати порушення занадто громіздким переліком «табу» підприємцям більше не доведеться.

Прес-служба Держгірпормнагляду України