...

Українці хочуть працювати понаднормово, але в Німеччині з цим проблема


Українці хочуть працювати понаднормово, але в Німеччині з цим проблема

Мігранти з України працюють по 10-12 годин на день, а відсутність знань щодо мови, правил, прав щодо охорони здоров’я та техніки безпеки, частіше спричиняє зловживання ними. Про це у п’ятницю, 30 листопада, пише польська газета Rzeczpospolita.

26% українців, котрі працюють у Польщі, вважають, що іноземців відправляють на важчі та небезпечніші роботи, ніж місцевих. Решта вважає, що працюють на рівні з поляками. Такі висновки можна зробити з опитування журналістами видання про безпеку праці в Польщі, яке охопило 300 українських заробітчан.

Більшість почуваються у Польщі в безпеці, а майже 40 % навіть здивована увагою роботодавців до дотримання стандартів, особливо з огляду на умови праці на своїй батьківщині (69 % вважають, що в Польщі вони кращі, ніж в Україні).

Задоволення умовами праці в Польщі випливає з того, що в українців зазвичай є помешкання та регулярна заробітна платня. А за словами Анджея Смолки, президента Коаліції з безпечної праці в Польщі, працівники підприємств харчової промисловості, навіть можуть розраховувати на харчування, відтак наявність житла — норма в будівельній галузі. Однак, як каже Кшиштоф Інґлот, президент кадрової агенції Personnel Service, це не така вже й перевага, адже безкоштовне житло є стандартним у Чехії або Словаччині, дезмагаються з поляками за працівників-українців.

Для працівників із України головним критерієм вибору пропозиції є погодинна ставка та кількість робочих годин на тиждень. Більшість із них приїжджають до Польщі на два-три місяці задля простих, сезонних робіт. За словами п. Інґлота, робітники з України вважають за краще працювати шість днів на тиждень по вісім-десять годин на день. А більше половини українців заявляють про готовність працювати навіть більше десяти годин на день.

«Можливість працювати понаднормово є важливим аргументом для українців в Польщі, котрі хочуть заробити якомога більше», — каже Ендрю Коркус, президент кадрової агенції EWL. — А от у Німеччині діє закон, який обмежує бажання українців працювати за Одрою, там також не оплачують проживання.

Зате серед українців у Польщі більший ризик нещасних випадків. Як підкреслює Марек Мазевський, директор фірми SEKA, яка є членом Коаліції з безпечної праці в Польщі, він складає 18 %. Багато українців за останні два роки постраждали внаслідок нещасного випадку на роботі. «Це багато, оскільки для всіх працівників у Польщі кількість нещасних випадків на роботі не перевищує 1 %», — зазначає він.

Єва Кспшак-Шиманська, юрист Асоціації правового втручання, повідомляє, що щомісяця, як мінімум, п’ять-десять українців інформують варшавський офіс установи про порушення, пов’язані з працевлаштуванням, більшість із яких трапляються в маленьких містах чи селах. Водночас великі компанії правил безпеки праці дотримуються.

Джерело: Вголос

Матеріали до теми


У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...