Укладення ЦПД на роботи, що здійснюються на висоті, заборонено: судова практика


Укладення ЦПД на роботи, що здійснюються на висоті, заборонено: судова практика

Другий апеляційний адміністративний суд підтримав позицію Головного управління Держпраці у Харківській області, відповідно до якої укладення цивільно-правового договору на роботи, що здійснюються на висоті заборонено законодавством.

В листопаді 2018 року Головним управлінням Держпраці у Харківській області було проведено інспекційне відвідування Товариства з обмеженою відповідальністю «Еверест НП» у зв’язку з тим, що за адресою господарської діяльності підприємства, де використовується наймана праця, стався нещасний випадок.

Під час інспекційного відвідування було встановлено порушення частини 1 та 3 статті 24 Кодексу законів про працю України.

Так, Товариство з обмеженою відповідальністю «Еверест НП» допустило 1 особу до роботи на висоті без належного оформлення, уклавши з останнім цивільно-правовий договір, чим порушено норми Кодексу законів про працю України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 статті 24 КЗпП України, трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковими при укладені трудового договору з умовами підвищеного ризику для здоров’я.

Роботи підвищеної небезпеки можуть виконуватись виключно працівниками підприємства, які пройшли професійний добір, медичний огляд, спеціальне навчання та перевірку знань з охорони праці та протипожежної безпеки, а обов’язки щодо створення безпечних умов для виконання робіт покладаються виключно на роботодавця.

Діюче законодавство забороняє вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин, посилання суб’єкта господарювання на укладення з працівником цивільно-правового договору саме по собі не може звільняти від відповідальності за допущення до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

Таким чином, суб’єкту господарювання доведеться сплатити штраф у розмірі 111 690,00 грн.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...