...

У Португалії найняли кіз, щоб запобігти пожежам


У Португалії найняли кіз, щоб запобігти пожежам

Мерія португальського селища Віла-Нова-ді-Пояриш найняла стадо місцевих кіз, щоб контролювати пожежонебезпечний лісовий район, розташований поблизу.

З весни і до пізньої осені пастухи будуть випасати «протипожежних» кіз на територіях навколо селища, які Інститут охорони природи і навколишнього світу класифікував як пожежонебезпечні.

Кози із задоволенням їдять не тільки траву, а й гілки та листя чагарників. А саме по чагарниках найлегше поширюється лісова пожежа: як правило, влітку вони вже доволі сухі, на відміну від дерев. Крім того, доступ кисню до чагарників зазвичай кращий, ніж до трави.

Завданням кіз буде «підстригати» чагарники і не давати їм розростатися. Вони будуть «стежити» за територією площею 51 га.

Таке застосування дрібних копитних недавно описали іспанські вчені. Вони виявили, що традиційні для одного з гірських регіонів Іспанії породи кіз і овець можуть запобігати лісовій пожежі, і запропонували оптимальну схему випасу худоби на полонинах. Навесні вони пропонують відправляти туди кіз і овець, щоб ті «підстригали» молоді чагарники, і тільки потім випасати там корів.

Джерело: Закон і Бізнес

Матеріали до теми


Куди рухається сонячна енергетика в Україні та світі. Які можливості в цій сфері існують для бізнесу
Хоча сонячні панелі вже є важливим джерелом відновлюваної енергії, вони все ще мають потенціал для поліпшення. Які виклики й перешкоди ...