...

У м. Києві проведено підсумкову колегію Держгірпромнагляду за 9 місяців 2013 року


30 жовтня 2013 року відбулося засідання колегії Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України в режимі відеоконференції «Про підсумки роботи Держгірпромнагляду за 9 місяців 2013 року та завдання про подальше вдосконалення наглядової діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці». У роботі взяли участь члени колегії Держгірпромнагляду, начальники територіальних управлінь Держгірпромнагляду та їх заступники, начальники державних інспекцій та експертно-технічних центрів, а також структурних підрозділів центрального апарату Служби. Провів колегію Перший заступник Голови Держгірпромнагляду Віктор Шайтан.

Проведений аналіз виробничого травматизму показує, що протягом звітного періоду рівень виробничого травматизму порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшився на 13%, або на 917 нещасних випадків, а кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками, пов’язаних з виробництвом, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зменшилась на 18%, або на 85 нещасних випадків.

З метою запобігання нещасним випадкам за дев’ять місяців 2013 року інспекторами теруправлінь проведено понад 111 тисяч перевірок, виявлено понад один мільйон порушень вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці, видано понад 18 тисяч дозволів, анульовано 92 дозволи на виконання робіт та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Держгірпромнагляд та його територіальні органи, зважаючи на ефективність превентивних заходів, спрямовують свої ресурси не на збільшення кількості перевірок, а на роботу із запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, зокрема: реалізацію положень Програми, спрямованої на запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням; підписання угод про співробітництво з центральними та місцевими органами влади, профспілковими організаціями та об’єднаннями роботодавців; привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до питань охорони праці.

В умовах реформ, які ґрунтуються на євроінтеграційних орієнтирах, важливим напрямом роботи є адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Держгірпромнаглядом розроблено Орієнтовний план роботи з нормотворчої діяльності на 2013 рік, який передбачає проведення роботи з опрацювання 133 нормативно-правових актів з охорони праці, які на сьогодні регулюються актами Союзу РСР та перегляд нормативно-правових актів, які затверджено до прийняття Конституції України. Впродовж поточного року до Державного реєстру нормативно-правових актів з питань охорони праці внесено 32 нормативно-правових акти, станом на кінець вересня загальна кількість нормативно-правових актів з охорони праці, включених до Реєстру, склала 769 актів.

Під час колегії акцентовано увагу на стані додержання законодавства щодо оздоровлення та відпочинку дітей. Зазначені питання було розглянуто на міжвідомчій нараді керівників органів прокуратури та центральних органів виконавчої влади, де було звернуто увагу на те, що внаслідок відсутності ефективного відомчого контролю не забезпечено задовільних умов проживання, належної організації дозвілля підлітків в оздоровницях. Також під час засідання колегії  розглянуто питання стану атракціонів підвищеної небезпеки. За матеріалами перевірок заборонено експлуатацію 203 атракціонів через відпрацювання встановленого строку. Відтак, колегія вирішила вжити невідкладних заходів щодо атракціонної техніки, яка за своїм станом підлягає демонтажу.

Також обговорено питання «Про забезпечення реалізації державної політики у сфері поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення». Наголошено, що у зв’язку з подальшим розвитком гірничодобувної промисловості технологія буропідривних робіт продовжує удосконалюватися в напрямі підвищення безпеки, ефективності, економічності, збільшення коефіцієнту використання потенційної енергії вибухових матеріалів, а також розширення застосування підривних робіт. В значній мірі досягнення у вибуховій справі в країні відбулися завдяки роботі Міжвідомчої ради з вибухової справи, але за об’єктивних причин склад Міжвідомчої ради зазнав певних змін. Відтак, колегія запропонувала оновити роботу Міжвідомчої ради з вибухової справи при Держгірпромнагляді України.

Загалом, колегія вирішила, що всі заходи, заплановані на дев’ять місяців 2013 року, виконано, роботу керівників територіальних управлінь із забезпечення належного стану промислової безпеки та охорони праці визнано задовільною. Результатом роботи колегії стало прийняття рішень, спрямованих на усунення проблем у галузі охорони праці  та запобігання їм у майбутньому.

“Держгірпромнагляд України”