У Києві відбувся VI Всеукраїнський форум «Пожежна і техногенна безпека –2018: кращий досвід»


У Києві відбувся VI Всеукраїнський форум «Пожежна і техногенна безпека –2018: кращий досвід»

У жовтні в столиці України відбувся VI Всеукраїнський форум «Пожежна і техногенна безпека — 2018: кращий досвід», що проходив у рамках Міжнародної спеціалізованої виставки «Технології захисту/ПожТех — 2018». Провідні фахівці в галузі пожежної безпеки й охорони праці поділилися з учасниками і гостями форуму досвідом, живими кейсами, ідеями та порадами.
Організатор форуму — редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека». Партнер форуму — Навчальний центр SAR.

VI Всеукраїнський форум «Пожежна і техногенна безпека — 2018: кращий досвід» розпочав з вітального слова та інформації про видання головний редактор журналу «Охорона праці і пожежна безпека» Сергій Филенко.

Про основні зміни та перспективи у законодавстві в сфері протипожежної охорони слухачам розповів головний інспектор відділу профілактичної роботи Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям апарату ДСНС України Роман Цирень, який поінформував про нові методи в роботі ДСНС, впровадження страхування та ризик-орієнтованого підходу, імплементацію директив ЄС тощо. Спікер окремо порушив питання щодо профілактики та спонукання до виконання норм пожежної безпеки, відповідальності за їх порушення та розробки сучасної відкритої бази даних підприємств, в якій відображається їх ступінь ризику та статуc перевірки.

Роман Цирень дав обґрунтовані відповіді на питання слухачів, зокрема: «Де розташовується суб’єкт високого ступеня ризику, якщо суб’єкт орендує приміщення в споруді, та який ступінь ризику від впровадження господарської діяльності і яку періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки треба вказувати? Як вирішується питання щодо інструкцій з пожежної безпеки?» та багато інших. Відповідаючи на запитання слухачів, спікер наголосив, що у разі виникнення будь-яких спірних моментів з територіальними органами ДСНС усі суб’єкти господарської діяльності мають право звертатися за роз’ясненням до центрального апарату служби. Окрім того, зазначив, що головною метою інспекторів ДСНС і всієї служби є не покарання підприємця, а забезпечення пожежної безпеки.

Наталія Данько, директор ТОВ «Кволіті Юкрейн», провідний аудитор та тренер Quality Austria, докладно ознайомила з міжнародними стандартами як дієвим інструментом уникнення пожеж та техногенних аварій. Зокрема було наведено позитивний приклад європейських країн у впровадженні єдиних міжнародних стандартів та застосуванні ризик-орієнтованого підходу. Спікер зазначила, що лише 20 % нещасних випадків пов’язані з недосконалістю технологій та обладнання, а в 80 % випадках до трагічних наслідків призводить саме людський фактор.

Жвавий інтерес в учасників форуму викликав виступ Олександра Коломійця, менеджера департаменту з охорони праці та промислової безпеки, дирекції по генерації електроенергії ТОВ «ДТЕК ЕНЕРГО». До пана Олександра в учасників було чимало запитань, насамперед щодо організації роботи добровільних пожежних дружин. Наприклад: скільки коштів компанія витрачає на організацію та утримання добровільних пожежних дружин та як визначають додаткову відпустку для членів дружин і т. ін.

Володимир Сухомлин, технічний експерт з промислової безпеки, розповів слухачам про власний досвід з розслідування причин аварій і пожеж на найбільших підприємствах України та сусідніх країн. Так, зі слів спікера, значно дешевше запобігти надзвичайній ситуації, ніж потім ліквідовувати її збитки. До того ж, як зазначив доповідач, власникам компаній не варто розраховувати, що страхова компанія 100 % компенсує їм завдані збитки.

Після перерви, під час якої учасники форуму мали змогу трохи перепочити та посмакувати ароматною кавою, відбулося офіційне нагородження переможців конкурсу на звання «Найкращого інспектора з охорони праці», переможцем якого став Павло Віткович. Конкурс було організовано і проведено редакцією журналу «Охорона праці і пожежна безпека» на офіційній сторінці у Facebook  протягом вересня.

Другу частину форуму продовжив виступ Ірини Пекшевої, національного координатора проекту «Поліпшення стану безпеки та гігієни праці у гірничодобувній промисловості України», яка розповіла про діяльність МОП в Україні та переконала всіх присутніх у необхідності впровадження ризик-орієнтованого підходу на їхніх підприємствах вже зараз. Як наголосила доповідачка, починати потрібно, як мовиться, з малого, адже цей процес не потребує багато витрат часу і ресурсів, як дехто вважає.

Сергій Шевченко, начальник відділу з організації пожежного нагляду та пожежогасіння Головного управління воєнізованої охорони ПАТ «Укрзалізниця» поінформував учасників заходу про специфіку організації пожежної безпеки в ПАТ «Укрзалізниця».

Дуже цікавим і корисним, на думку багатьох учасників форуму, став виступ Микити Карпенка, керівника Навчального центру SAR та засновника ТМ «Парамедик». Експерт зосередив увагу не лише на основних загрозах у разі пожежі та інструментах для забезпечення протипожежної безпеки, а й ознайомив присутніх зі спеціалізованими засобами особистої безпеки та відповів на численні запитання.

Завершив форум виступ Анатолія Рожкова, експерта з пожежної та техногенної безпеки, який докладно висвітлив тему щодо організації роботи відповідальних за пожежну безпеку осіб у сучасних умовах та управління ризиками. Також паном Анатолієм було проведено ділову гру «Як вижити при пожежі», за участь у якій гості форуму отримали оригінальні подарунки й відповіді на актуальні запитання.

Наостанок зауважимо, що цьогоріч учасники форуму «Пожежна і техногенна безпека — 2018: кращий досвід» не лише обговорили нагальні проблеми в сфері пожежної безпеки та ознайомилися з цікавими практичними кейсами від провідних представників професії, а й мали нагоду подискутувати між собою та перевірити особисті знання з теми пожежної безпеки, а ще отримали подарунки від журналу «Охорона праці і пожежна безпека».

Редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» дякує всім учасникам форуму за цікаві питання та спілкування наживо і запрошує всіх читачів долучатися до участі у VII Всеукраїнському форумі «Пожежна і техногенна безпека — 2019: кращий досвід», що відбудеться наступного року.

Запрошуємо вас переглянути повний альбом зі світлинами з заходу на офіційній сторінці журналу «Охорона праці і пожежна безпека» у Фейсбуці. Аби завжди тримати руку на пульсі, слідкуйте за нашими новинами!

Матеріали до теми


Працевлаштування людей з інвалідністю в Україні: ЮНІДО запустила пов’язаний із 3D-друком проєкт
Організація Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) запустила фінансований Японією проєкт зі сприяння працевлаштуванню людей з інвалідністю через запровадження технологій ...
Як правильно і безпечно користуватися генератором: поради рятувальників
Через неправильне використання генераторів в Україні фіксують нещасні випадки. Рятувальники дали поради, як правильно і безпечно користуватися генератором Укотре рф ...
Рада ухвалила законопроєкт, що дасть змогу Міноборони формувати стандарти медичної допомоги на основі вимог НАТО
Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому проєкт Закону про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних Сил ...