У центрі уваги Держгірпромнагляду – малі приватні вугільні підприємства


Про це йшлося на нараді, на якій підбито підсумки роботи територіального управління Держгірпромнагляду у Донецькій області за минулий рік та окреслено завдання на 2014 рік. Провів нараду Голова Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України Олександр Хохотва.

Головна тема зустрічі – подальше вдосконалення наглядової діяльності та заходи, спрямовані на поліпшення стану охорони праці та промислової безпеки на піднаглядних підприємствах регіону.

У минулому році на підприємствах області було травмовано 3093 людини, це на 599 осіб менше, ніж у 2012 році. Також сталося 132 нещасні випадки зі смертельним наслідком, це на 10 випадків менше, ніж у 2012 році. Попри скорочення кількості нещасних випадків рівень травматизму все одно залишається високим. У порівнянні із 2012 роком у минулому році зріс травматизм зі смертельним наслідком у галузях хімічної, гірничорудної, будівельної промисловостей, на залізничному та водному транспорті, у житлово-комунальному та рибному господарствах.

Знижено рівень смертельного травматизму у вугільній, металургійній, переробній та харчовій промисловостях, у котлонагляді та на підйомних спорудах, у машинобудуванні та на автодорожньому транспорті. Не допущено смертельних випадків у газовому господарстві, у легкій та целюлозно-паперовій, нафтовидобувній промисловостях, у видавничій справі, під час виробництва шкіри та вибухових речовин.

Аналіз свідчить, що 40% нещасних випадків зі смертельним наслідком сталися з організаційних причин, 46% – з технічних причин, а 14% – з психофізіологічних.

Заслухавши доповіді керівників теруправління та начальників інспекцій, Голова Служби  Олександр Хохотва наголосив на тому, що у минулому році на малих приватних вугільних підприємствах загинуло 17 осіб, а це майже 25% смертельного травматизму на вугільних підприємствах всіх форм власності.

«Цифри більш ніж показові. Треба посилювати роботу у цьому напрямі та звернути увагу на малі приватні шахти», – акцентував увагу присутніх Олександр Хохотва. Він зазначив, що робота із запобігання травмуванню людей на виробництві повинна виражатися не в кількості перевірок підприємств, а в профілактиці травматизму.

Теруправлінням Держгірпромнагляду у Донецькій області заплановано на цей рік посилення контролю за наявністю та дотриманням проектних рішень з ведення гірничих робіт та державного нагляду на малих приватних вугільних підприємствах регіону.

“Держгірпромнагляд України”