...

Турбота про безпеку співробітників і громадян


Турбота про безпеку співробітників і громадян

Редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» знаходить нових партнерів заради того, щоб презентувати вам найцікавішу та найактуальнішу інформацію. Нам було дуже приємно бути запрошеними на виробничу нараду компанії «Нафтогаз» у м. Львові. Нарада відбувалася дуже цікаво й плідно. Сподіваємося і на подальшу співпрацю!

Турбота про безпеку співробітників і громадян — показник компанії, яка дійсно дбає про свій статус як роботодавця зокрема, так і про майбутнє країни загалом.

Одне зі знакових для України підприємств — компанія «Нафтогаз» — може бути взірцем такої турботи, принаймні у сфері безпеки дорожнього руху. Що саме і як вчиняє компанія, розповідали спікери на галузевій нараді з питань безпеки дорожнього руху на підприємствах групи «Нафтогаз», що відбулася у Львові 27–29 листопада 2018 р.

На нараді були присутні керівні працівники з питань виробничої безпеки, керівники і фахівці служб безпеки дорожнього руху, охорони праці та промислової безпеки, керівники автогосподарств і їх підрозділів, фахівці, які переймаються питаннями забезпечення належного технічного стану автотранспорту і спеціальної техніки таких підприємств групи «Нафтогаз»: АТ «Укртрансгаз», АТ «Укргазвидобування», АТ «Укртранснафта», ПАТ «Укрнафта», ДАТ «Чорноморнафтогаз», АТ «Укрспецтрансгаз», ВАТ «Кіровоградгаз», ДП «Укравтогаз», ДП «Науканафтогаз», філії «Нафтогазобслуговування»; представники Національної поліції України, Державної служби України з безпеки на транспорті, Державної служби України з питань праці; представники науково-виробничих, навчальних та інших організацій, зокрема: TMS Ukraine (корпоративний партнер експертної організації T V S D, ФРН, м. Мюнхен), Національного університету «Львівська політехніка», Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, Національного університету біоресурсів і природокористування, видавництва «Основа», страхових компаній; провідні експерти та фахівці з питань менеджменту виробничої безпеки.

Доповідачами виступали: Віталій Олександрович Заєць, канд. техн. наук, начальник Департаменту з охорони праці, екологічної та промислової безпеки Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»; Богдан Михайлович Максимчук, директор філії «Управління магістральних газопроводів «Львівтрансгаз»; Сергій Вікторович Горобинський, канд. техн. наук, заступник начальника відділу Департаменту з охорони праці, екологічної та промислової безпеки Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»; Михайло Анатолійович Левицький, канд. екон. наук, генеральний директор TMS Ukraine (корпоративний партнер експертної організації T V S D (ФРН, м. Мюнхен); Ольга Михайлівна Гріньова, докт. психол. наук, доцент факультету психології Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, практикуючий психолог та багато інших спеціалістів.

Звісно, не можна запевняти, що досвід такої потужної компанії стане прийнятним для будь-кого. Проте головні ідеї будуть корисними для всіх компаній та підприємств, а саме це:

  • впровадження світових норм та стандартів з охорони праці;
  • профілактична робота як засіб зменшення рівня травматизму та
  • скорочення витрат;
  • відкриті та відверті комунікації підрозділів з проблемних питань;
  • врахування досвіду провідних компаній;
  • створення плану дій та заходів задля покращення ситуації.

Починаючи з 2016 року компанія активно співпрацює з Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР), який фінансовими інструментами стимулює започаткування та розвиток демократичних процесів. Банк згідно з кредитною угодою надає кошти на виробничі потреби за умови виконання низки зобов’язань, визначених його політикою.

Дорожньою картою з виконання цих зобов’язань став План дій, яким передбачено розроблення, впровадження та сертифікація низки систем менеджменту: якості — відповідно до стандарту ISO 9001, охорони праці — OHSAS 18001, екології — ISO 14001, енергоменеджменту — ISO 50001.

Зазначеним Планом передбачається впровадження ключових елементів міжнародного стандарту ISO 39001:2012 «Системи менеджменту безпеки дорожнього руху».

Протягом останніх двох років тривала робота щодо побудови ІСМ, здійснювалися внутрішні та зовнішні аудити. Так, у грудні 2017 року орган із сертифікації T V S D Mana ge ment Service GmbH видав сертифікат на відповідність вимогам стандарту ISO 9001, а у вересні–жовтні 2018 року компанія пройшла сертифікаційний аудит та отримала сертифікати на відповідність OHSAS 18001, ISO 14001 та ISO 50001.

Завдяки усім переліченим моментам діяльності в апараті управління компанії впроваджено безпекову складову для виробничих та управлінських процесів (закупівлі, робота з підрядниками, комунікації, оцінювання та керування ризиками тощо).

На корпоративному рівні в компанії запроваджується єдина технічна політика у сфері безпеки дорожнього руху, розроблення та впровадження методик щодо ідентифікації небезпек та оцінювання ризиків на автотранспорті, реалізації необхідних засобів управління.

Традиційно, двічі на рік, проводяться Тижні безпеки дорожнього руху, відбуваються офіційні заходи щодо запобігання ДТП та порушенням правил дорожнього руху, покращення оперативності та ефективності реагування на аварійні ситуації на дорогах, практичні тренінги безпечного керування й надання необхідної медичної допомоги постраждалим внаслідок ДТП.

Робоча група, до складу якої увійшли представники підприємств компанії, профспілки працівників нафтової і газової промисловості України, міжнародні експерти та аудитори, на своїх засіданнях підготувала пропозиції щодо внесення змін до чинних нормативно-правових актів з охорони праці та безпеки дорожнього руху, опрацьовувала процедури ідентифікації небезпек та оцінювання виробничих ризиків тощо.

Профілактична робота у цифрах

Усе починається з фінансового забезпечення. Так, за 9 місяців на заходи з БДР підприємствами компанії було витрачено понад 176 млн грн, з яких ПАТ «Укрнафта» — більше 59 млн грн, АТ «Укргазвидобування» — 56 млн грн, АТ «Укртрансгаз» — 41 млн грн та АТ «Укртранснафта» — 15,3 млн грн.

Відповідними службами та комісіями було перевірено майже 39 тис. технічних засобів (ТЗ), з яких 18 тис. — в АТ «Укргазвидобування». При зазначеній кількості техніки кожен умовний ТЗ в середньому піддавався перевіркам майже тричі — 2,58. І на думку керівництва компанії, цього недостатньо.

Водіями автогосподарств компанії скоєно 74 порушення Правил дорожнього руху, з яких 44 — у ПАТ «Укрнафта». Але ми усвідомлюємо, що ці порушення, зафіксовані поліцією, становлять 1/10 (а можливо, й меншу частку) від фактично вчинених порушень.

За порушення вимог безпеки дорожнього руху притягнено до відповідальності 113 працівників автогосподарств, з яких 99 — в АТ «Укргазвидобування».

Передовий досвід автогосподарств підприємств

В АТ «Укргазвидобування» впроваджені «Золоті правила», які поєднують кращі практики з питань охорони праці та безпеки руху, процедури службового розслідування ДТП.

Автогосподарства АТ «Укртрансгаз» завдяки GPS-контролю посилюють дисципліну водіїв — від дотримання маршруту та контролю швидкості руху в режимі онлайн до розташування ТЗ з прив’язкою до місцевості, що використовується, зокрема, під час проведення службового розслідування ДТП.

Як позитивний приклад, в УМГ «Харківтрансгаз» служба головного механіка проводить конкурси на кращих водіїв, куди входить перевірка знань Правил дорожнього руху та навичок надання домедичної допомоги, майстерності керування автомобілем та протипожежної безпеки. Автогосподарства ПАТ «Укрнафта» розробили пам’ятки про порядок дій водія у разі ДТП та оформлення відповідних матеріалів.

Новим напрямом роботи департаменту з охорони праці, екологічної та промислової безпеки компанії за останні два роки стало попередження психосоціальних ризиків (стресу) на робочих місцях, актуальність якого є загальновизнаною для всіх країн, професій та працівників. На виконання Програми зниження рівня психосоціальних ризиків на робочих місцях розроблено Методичні рекомендації щодо попередження стресу на робочому місці. З автором цього документа О. М. Гріньовою триває робота зі створення аналогічних рекомендацій щодо зниження психосоціальних ризиків водіїв.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» 


Придбати журнал

Придбати електронний журнал

Зміст свіжого номера

Усі видання з охорони праці та пожежної безпеки

Найближчі заходи


Матеріали до теми


Дотриманні вимог безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів
З метою зменшення виробничого травматизму під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, слід дотримуватися правил охорони праці. ...
Безпека праці під час аварійного відключення світла
Головним державним інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління ...