Тривають виїзні консультації для розповсюджувачів продукції, що відноситься до сфери відповідальності Держпраці з питань державного ринкового нагляду


Тривають виїзні консультації для розповсюджувачів продукції, що відноситься до сфери відповідальності Держпраці з питань державного ринкового нагляду

Посадовими особами відділу експертної роботи, ринкового нагляду та надання адмінпослуг проведено виїзну консультацію на ТОВ «ЕНЕРГООБЛАДНАННЯ».

Під час проведення заходу працівникам ТОВ «ЕНЕРГООБЛАДНАННЯ» були нагадані основні вимоги Законів України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», «Про загальну безпечність нехарчової продукції» від 02.12.2010 р. № 2735-VI, № 2736-VI та нормативно – правових актів з питань охорони праці.

Основна увага під час консультації приділялась основним вимогам Технічних регламентів, що застосовуються до продукції, яка розповсюджується на торгівельних площах підприємців, та правових обов’язків розповсюджувачів і контролюючих органів під час здійснення перевірок продукції.

Відповідно до вимог Технічних регламентів кожний виріб повинен мати:

–  інструкцію з експлуатації, збереження, очищення, обслуговування, в якій повинна міститися інформація щодо матеріалів з яких вироблено виріб, складових частин і запасних частин (у разі потреби), строку використання і періодичності проведення вимірювань (у разі потреби);

– висновок державної санітарно – епідеміологічної експертизи;

– експертизу перевірки типу;

– декларацію про відповідність вимогам Технічного регламенту;

– кожний виріб повинно бути промарковано знаком відповідності технічному регламенту, який повинен легко читатися і не стиратися протягом передбаченого строку служби;

– вимоги щодо опису та правил застосування знаку відповідності  технічним регламентам викладено у постанову КМУ «Про затвердження форми, опису знаку відповідності технічним регламентам, правил та умов його нанесення» від 30.12.2015 р. № 1184.

Працівникам також було нагадано про відповідальність відповідно до вимог ч. 3 ст. 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», яка застосовується до розповсюджувачів продукції.

Так законодавством передбачені штрафні санкції за такі основні порушення як, розповсюдження продукції, на якій відсутній знак відповідності технічному регламенту; розповсюдження продукції без декларації про відповідність; розповсюдження продукції, щодо якої неналежно застосовано знак відповідності технічному регламенту; недодержання умов зберігання продукції. Розмір штрафних санкцій за ці порушення коливається від 75 до 1500  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 1275 та 25500 грн. відповідно.

З метою не допущення порушень діючого законодавства та забезпечення споживачів безпечною продукцією фахівцями відділу була запропоновано з приводу будь-яких питань з державного ринкового нагляду, що виникають під час здійснення торгівельної діяльності, звертатися до посадових осіб  Головного управління за  консультаціями та роз’ясненнями.

Нагадуємо, що повідомлення щодо травм, отриманих внаслідок споживання чи користування нехарчової продукцією повинні надсилатися до органів Держпраці.

Список продукції, яка відноситься до сфери відповідальності Держпраці, а також законодавчі норми, що встановлюють вимоги та визначають механізм здійснення державного нагляду та контролю за нехарчовою продукцією, представлені в матеріалі: Перевірки безпечості нехарчової продукції промислового призначення: інформація для виробників, розповсюджувачів та суб’єктів господарювання.

Джерело: прес-служба Управління Держпраці в Харківській області.

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...