ТОР-10 найнебезпечніших професій сучасності


ТОР-10 найнебезпечніших професій сучасності

“Всі професії важливі, всі професії потрібні”, – співалось ще у радянській пісеньці. З тих пір багато чого змінилось, а от до важливості та потрібності треба додати ще й небезпечність. Адже ризик є на будь-якому робочому місці незалежно від того, де воно розташоване – на полігоні чи у престижному офісі в центрі столиці. Звісно, називаючи найнебезпечніші професії, можна було б відшукати ловців крокодилів чи приборкувачів акул. Та спустимось до більш прозаїчного місцевого масштабу. Пропонуємо Вашій увазі ТОР-10 небезпечних професій, котрі зустрічаються у нашому житті повсякчас.

 

1. Рятувальник

За неофіційними даними лише за минулий рік в Україні загинуло 26 рятувальників. Беззаперечно лідирує в нашому рейтингу, оскільки колишні пожежники нині перетворились на цілком сформовану службу Міністерства надзвичайних ситуацій, а надзвичайні ситуації, як відомо, можуть бути різними – від неможливості відкрити власні двері зсередини чи зняти кота з дерева і до глобальних катаклізмів та велетенських пожеж. Відтак хлопцям в уніформі доводиться звикати, і добре, якщо сьогоденна робота – зламати двері. Набагато гірше, коли доводиться рятувати людей з полум’я чи пірнати у холодну крижану воду

2. Міліціонер

З початку 1991 р. в Україні під час виконання службових обов’язків загинуло 926 працівників міліції, понад 6 тисяч поранено. За сім місяців поточного року загинуло 12 міліціонерів та 175 було травмовано. Добре відома істина – “злодій повинен сидіти у в’язниці” – має ще й інший бік медалі. Злодій може виявитися вбивцею, ще й на додачу серійним, маніяком, ґвалтівником тощо, і в руках у нього у непідходящий момент може виявитися якщо не вогнепальна зброя, то холодна, або ж просто кухонний ніж, кийок, цеглина, – та будь-що. І, будьте певні, що до в’язниці потенційний злодій аж ніяк не хоче. Відтак найчастіше захищає свою свободу саме таким радикальним способом.

3. Лікар

Несучи величезну відповідальність за життя людини, подекуди можна не витримати такої напруги. Втім, багато хто вже призвичаївся, інша справа, що пересічний пацієнт будь-якої миті може передати власну хворобу медичному працівнику. Відтак лише на Черкащині за минулий рік 19 медпрацівників мали контакт з кров’ю ВІЛ-інфікованих (якщо хтось буде говорити про порушення правил техніки безпеки, чи то пак лікування, варто уточнити, що найчастіше кров при певних маніпуляціях бризкає просто в очі – відтак відбувається контакт). Є ще лікарі, котрі працюють з відкритими формами туберкульозу, інфекціями, вірусами, мікробами, розтинають трупи і лікують божевільних, наркоманів та алкоголіків, – відтак професійні захворювання у цій сфері не рідкість. Подекуди й життям можна поплатитись.

4. Військовий

Почесна охорона Вітчизни та всіх її можливих кордонів змушує тримати себе у тонусі, а ще боротися з уявним ворогом на випадок, коли оте уявне стане справжнім. Відтак і арсенал на цей випадок у військових справжній – тут і зброя, і кораблі, і танки, і ракети. Втім, військові звикли до дисципліни, що також грає важливу роль у їхній безпеці – і з поводженням з таким арсеналом, і на випадок, якщо комусь терміново буде потрібно завоювати нашу територію.

5. Таксист

За неофіційними даними за роки незалежності близько 50 українських таксистів загинули на робочому місці. Ця професія завжди була однією з найнебезпечніших, оскільки кримінальні елементи та просто ласі до легкої наживи люди існували завжди. А самотній таксист при автомобілі та виручці, готовий везти клієнта не тільки мегаполісом, але й за бажанням ярами, степами, лісосмугами, та ще й темної пори, – ідеальна здобич. Страх підсилює ще й те, що ніколи достеменно не знаєш, хто сяде наступним до машини – добропорядний громадянин чи зловмисник. До речі, побутує думка навіть про специфічний спосіб вбивства таксистів – мотузка, накинута позаду на шию. Одним словом, жах.

6. Касир

Офіційних даних щодо загибелі касирів на робочих місцях надати наразі ніхто не може. За неофіційними даними, з 2000 р. зафіксовано 8 смертей касирів на робочому місці. Робота з грішми завжди відповідальна і має свої ризики – по-перше, ризик помилитися та все життя розплачуватися за свою помилку. По-друге – завжди можна стати жертвою чиїхось недобрих намірів. Адже отримати відразу велику суму, не доклавши особливих зусиль, мрія чи не кожного. І деякі навіть зважуються втілити цю мрію в життя. А тому в періодиці час від часу друкують замітки про пограбовану автозаправну станцію, розорений банк, ба, навіть касу відділу соціального забезпечення.

7. Охоронець

За даними неофіційної статистики на робочому місці з 2005 р. загинуло 4 інкасатори, 10 сторожів та 3 охоронники. Інформація щодо кількості загиблих тілоохоронців вважається засекреченою. В принципі, охоронець виконує ту ж місію, що й касир, з тією різницею, що, на відміну від грошей, має справу з матеріальними цінностями. Звідси й проблеми – бо замки на невелике приміщення каси чи сигналізацію поставити набагато простіше, ніж, скажімо, на все приміщення і на кожне вікно якої-небудь установи чи організації. Окрім того, у компетенції охоронників перевозити гроші, охороняти знаменитостей, вхід до солідної установи – одним словом, охороняється нині все. Зате й нападів на охоронців, інкасаторів, тілоохоронців та сторожів – вистачає.

8. Будівельник

Достеменно порахувати, скільки наших співвітчизників загинуло безпосередньо під час виконання професійних обов’язків, не вдалося – головним чином, будівельники гинуть за кордоном. “Не стій під стрілою” – правило техніки безпеки радянських часів, що встигло стати крилатим висловом, не тільки не втратило нині своєї актуальності, але й дещо модернізувалося. А рівень технічного прогресу зробив цю професію небезпечною. Адже за нинішніх умов кожен, хто має навики маляра, каменяра, складальника може непогано підзаробити. Бо будівництво нині йде шаленими темпами – і не тільки в Україні, але й за близьким та далеким кордоном. Інша справа, що рідко хто замислюється про техніку безпеки найманих робітників та “шабашників” – це прерогатива цілком законних фірм з легальною та серйозною діяльністю. В решті випадків доводиться і важкі будівельні матеріали на …надцятий поверх тягнути, і працювати без будь-якої страховки на тому ж таки …надцятому поверсі, причому за будь-яких погодних умов, а декому ще й проживати, в, м’яко кажучи, не дуже комфортних умовах.

9. Журналіст

У порівнянні з іншими професіями, журналістів гине декілька на рік і кожна така загибель детально висвітлюється на шпальтах газет. Та 50% представників цієї професії хоч раз у житті чули на свою адресу погрози чи ставали об’єктом недолугих жартівників. Ну не подобається багатьом наш брат, і нічого тут не вдієш. Особливо дошкуляють ті, у кого перо гостріше за інших. Бо кар’єру на цьому поприщі можна зробити лише за умови цікавих, гострих та актуальних матеріалів, і чи не кожна “акула пера” мріє якщо не розкрити вбивство президента Кеннеді і заробити свій перший мільйон та всесвітню славу, то хапнути за руку хабарника місцевого масштабу. Тому недолюблюють журналістів самі ж герої гострих та актуальних матеріалів. Відтак і помста буває різною – історії Гії Гонгадзе та Анни Політковської довгий час не сходили з перших шпальт, а дехто відбувся просто легким переляком, як-от газета “Сегодня”. Лише нещодавно до редакції солідного видання подзвонив жартівник та запевнив, що в приміщенні знаходиться… бомба. Одним словом життя – не мед, повірте.

10. Вчитель

За даними всесвітньої психіатричної спілки, майже у кожного вчителя трапляються психічні розлади та моральні виснаження. Одна з найемпатичніших професій, для якої діє принцип “світячи іншим – згораєш сам”. Справді, за опікуванням проблемами підростаючого покоління у представників цієї професії може просто не вистачити сил та часу на власне життя. А перевантаження психіки трапляються часто. Відтак, життя може пройти у постійних стресах, депресіях та чужих клопотах

Джерело: Цікаво знати