Теруправлінням Держгірпромнагляду у Херсонській області до адміністративної відповідальності притягнуто 15 посадових осіб та працівників Каховської ГЕС


Під час перевірки ПАТ «Укргідроенерго» філії «Каховська ГЕС ім. П.С. Непорожнього» виявлено 105 порушень законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці, до адміністративної відповідальності притягнуто 15 посадових осіб та працівників.

Серед основних порушень: немає дозволу від органів Держгірпромнагляду на експлуатацію обладнання та виконання робіт у діючих електроустановках напругою вище 1000 В; не проведено навчання та перевірку знань працівників електротехнічного цеху для виконання робіт на висоті; струмоведучі частини автоматичного вимикача електричного освітлення у трансформаторних комірках не захищені від випадкових торкань. На виробничій території гідроцеху по землі прокладено силові кабелі, які не захищені від механічних ушкоджень. Не проводиться плановий ремонт електропроводки вантажопідіймальних кранів, їх металоконструкції не захищені від корозії, не виконано ремонт підкранових колій крана.    

На підприємстві не виконується комплекс заходів, які забезпечують безпечне користування системою газопостачання. Зокрема, не проведено ідентифікацію Каховської ГЕС, як об’єкта підвищеної небезпеки під час використання балонів зі зрідженим вуглеводневим газом. Не здійснюється контроль за сторонніми організаціями, які використовують балони ЗВГ на території гідроелектростанції. На проведення газонебезпечних робіт не видається наряд-допуск. На підприємстві допущено зберігання балону ЗВГ в аварійному стані (витік газу через пошкоджений вентиль). Наповнені балони не перевірені на герметичність вентиля і різьбового з’єднання. Використовуються балони ЗВГ та кисневі балони з вичерпаним строком. До виконання газонебезпечних робіт допускаються працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання і перевірку знань з Правил безпеки систем газопостачання України.  

Теруправлінням Держгірпромнагляду видано 7 розпорядчих документів на усунення виявлених порушень, виконання яких на контролі установи. Подано позов до окружного адміністративного суду на заборону експлуатації балонів зі зрідженим вуглеводневим газом.

“Держгірпромнагляд України”