Системність профілактичної роботи – запорука збереження здоров’я та життя працюючих


Системність профілактичної роботи – запорука збереження здоров’я та життя працюючих

Про роботу відділення виконавчої дирекції Фонду у місті Бердянську Запорізької області з питань охорони праці та профілактики виробничого травматизму розповідає начальник відділення Євген Максимов:

«З метою удосконалення системи управління охороною праці на підприємствах міста Бердянська, Бердянського та Приморського районів відділення виконавчої дирекції Фонду у м. Бердянську проводить профілактичні заходи, основними напрямами яких є сприяння у створенні роботодавцями ефективної системи управління охороною праці.

За 9 місяців 2014 року страховими експертами з охорони праці відділення були відвідані 102 роботодавця, у яких здійснений аналіз стану охорони праці, наявності шкідливих факторів загрози здоров’ю застрахованих, викликаних умовами праці.

Для кожного роботодавця були розроблені комплексні заходи для покращення стану охорони праці. Надано 192 консультації керівникам підприємств, установ і організацій та приватним підприємцям.

Найбільш проблемним в питаннях охорони праці є малий і середній бізнес. Тому найбільша частка профілактичної роботи страхових експертів з охорони праці припадає на представників цього бізнесу.

Ця категорія роботодавців здебільшого є необізнаними не тільки про специфіку організації охорони життя і здоров’я найманих працівників по окремих видах робіт, але і в загальних питаннях охорони праці.

У цьому доводиться переконуватися постійно. І тільки зіткнувшись з проблемами, які в окремих ситуаціях можуть потягти за собою кримінальну відповідальність, роботодавці починають замислюватися та вживати заходи з налагодження їх діяльності відповідно до норм законодавства по охороні праці.

Керівнику малого підприємства тяжко самому розібратися в правових та організаційних питаннях охорони праці, а брати спеціаліста з питань охорони праці, коли у нього працює 3-4 особи, нема фінансових можливостей.

У нашій практиці були випадки, коли при настанні нещасного випадку з найманим працівником керівники малих підприємств взагалі не знали елементарних правил оповіщення про нещасний випадок відповідних органів, а незнання законів, як відомо, не звільняє від відповідальності.

Крім того, кожен керівник повинен проходити навчання із загальних питань з охорони праці і пам’ятати про основні положення безпечної праці на своєму підприємстві. Здебільшого буває так: провчився на курсах по охороні праці, отримав посвідчення і забув на три роки. А згадує лише, коли трапляється нещасний випадок на виробництві.

Але на деяких малих підприємствах роботодавці беруть на роботу по сумісництву працівників, які мають досвід роботи на виробництві не один десяток років. Такі спеціалісти швидко налагоджують роботу з охорони праці, приводять у порядок нормативно–правову базу: систему управління охороною праці, систему навчання і проходження інструктажів, проходження медоглядів тощо. Тоді роботодавцю значно легше працюється.

Нашими основними принципами є те, що необхідно постійно проводити семінари з керівниками та представниками малого і середнього бізнесу з питань охорони праці на різну тематику, а саме роз’яснення:

– Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 №1232;

– Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 №246;

– з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності;

– порядків проведення інструктажів, навчання, проходження інструктажів, створення системи управління охороною праці та інших заходів.

Така робота відділенням проводиться регулярно шляхом безпосередньої участі в нарадах, семінарах, «круглих столах», а також через засоби масової інформації, постійною є рубрика відділення виконавчої дирекції Фонду на веб-сайті міськради.

Не за горами зимовий період. Роботодавцям треба подбати про безпечну роботу своїх працівників, щоб уникнути травм і ушкоджень під час дії зимових травмонебезпечних факторів.

Для цього треба забезпечити благоустрій території підприємств, забезпечити всіх працівників, в першу чергу тих, хто працює на відкритому повітрі, по охороні об’єктів, сезонним спеціальним одягом, обладнаними у відповідності до вимог пожежної безпеки місцями для обігріву, провести перевірки всіх електро- та газоопалювальних приладів, а у разі невідповідності їх вимогам безпеки – вилучити з експлуатації, заборонити використання саморобних опалювальних приладів для обігріву адміністративних та виробничих приміщень та інше.

Ці організаційно-технічні заходи, насамперед, збережуть здоров’я, а у деяких випадках і життя працівників, оскільки щороку спостерігається зростання рівня специфічного «зимового» виробничого травматизму».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України