Світле майбутнє: сонячну енергію вироблятимуть на Чорнобильській АЕС


Світле майбутнє: сонячну енергію вироблятимуть на Чорнобильській АЕС

Як зазначив голова українсько-німецької компанії Solar Chernobyl Євген Варягін, СЕС знаходиться всього у ста метрах від нового “саркофага” – гігантського металевого купола, передає Економічна правда.

«Кількість сонячного світла тут така ж, як і на півдні Німеччини, – каже він. – Як результат, сонячна електростанція потужністю 1 МВт зможе задовольнити енергопотреби селища середнього розміру або близько 2000 квартир”.

Проект був реалізований завдяки встановленню більше року тому величезного купола над руїнами пошкодженого реактора, пояснює Євген Варягін. «Згідно з офіційними даними, радіація поблизу заводу впала до 10% у порівнянні з попередніми рівнями, проте запобіжні заходи, як і раніше необхідні: сонячні панелі закріплені на бетонних блоках, а не розміщені на землі, – пояснює він. – Грунт залишається забрудненим і ми не можемо бурити або копати”.

Встановлення 3800 фотоелектричних панелей на 1,6 гектарах обійшлося компанії Solar Chernobyl у мільйон євро. Згідно з попередніми підрахунками, інвестиції окупляться протягом семи років.

Примітно, що компанія Solar Chernobyl у минулому році побудувала сонячну електростанцію потужністю 4,2 МВт недалеко від Чорнобиля, у радіаційній зоні сусідньої Білорусі.

Україна запропонувала інвесторам майже 2500 гектарів у Чорнобилі для будівництва сонячних електростанцій, розповідає прес-секретар Державного агентства з управління зоною відчуження Олена Ковальчук. “Київ отримав близько 60 пропозицій від іноземних компаній, зокрема, американських, китайських, датських і французьких, які розглядають можливість реалізації “сонячних” проектів у зоні відчуження”, – наголошує вона.

Дешева земля і близькість енергетичних мереж роблять Чорнобиль особливо привабливим для інвесторів, говорить виконавчий директор Дослідницького центру енергетичної промисловості Олександр Харченко. «Також приваблює “зелений тариф”, який перевищує європейські тарифи в середньому на 50%, – пояснює він. – І все ж західні інвестори не поспішають, бо в нашій країні існують проблеми з безпекою, а також з бюрократією та корупцією». 

Джерело: редакція порталу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами журналу «Екологія підприємства».

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...