...

Страхові виплати повинні забезпечувати соціальний захист


Людина, що постраждала на виробництві та знаходиться під опікою Фонду, повинна отримувати страхові виплати у таких розмірах, щоб вони відповідали сучасному рівню життя, вважає директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій Акопян.

Фонд вже другий рік забезпечує поетапне підвищення розмірів щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві виходячи із фінансових можливостей. Основний механізм – це перерахунок щомісячних страхових виплат на коефіцієнт зростання номінальної заробітної плати, а також осучаснення розмірів цих виплат постраждалим, яким такі виплати були призначені у попередні роки.

«Проблема забезпечення соціальної справедливості в розмірах страхових виплат стоїть перед Фондом вже давно, адже середній рівень зарплат, виходячи з яких, відповідно до закону, визначається розмір виплат, зараз і 5-10 років тому був зовсім іншим. Для багатьох інвалідів страхові виплати від Фонду є єдиним для них джерелом доходу», – повідомив Валерій Акопян.

Він також зазначив, що тільки за останній період на збільшення розмірів страхових виплат Фонд додатково направив зі свого бюджету майже 1,5 млрд. гривень, в результаті чого середній розмір щомісячних страхових виплат по Україні на одного потерпілого зріс більш ніж на 54%, або на 418 гривень.

Також з 1 березня цього року здійснено підвищення щомісячних страхових виплат потерпілим та членам їх сімей на 14,9 відсотка, в результаті чого середній розмір щомісячної страхової виплати на одну особу збільшився на 179 гривень.

Проте залишилися ще інвалідів праці, яким перерахунок страхових виплат не приніс більш надійного соціального захисту.

«У нас на обліку є інваліди 1-ї групи, з 100% втратою працездатності, здатних пересуватися тільки на візках – і вони отримують страхові виплати у розмірі менше мінімальної заробітної плати. Ці люди отримали свої трудові каліцтва давно, ще до утворення Фонду, і розмір виплат їм призначався безпосередньо на підприємстві, де вони постраждали. Таким було законодавство, але зараз це в принципі потрібно міняти», – переконаний Валерій Акопян.

«Виконавча дирекція Фонду вже підготувала пропозиції, як допомогти цій категорії громадян. Ми хочемо, щоб людина, незалежно від часу отримання травми на виробництві, могла отримувати страхові виплати в обсягах не менших, ніж розмір мінімальної заробітної плати, актуальної в даний період», – додав він.

Фонду для успішного вирішення цього питання необхідна певна свобода дій, закріплена в законодавчому полі, інакше розмір виплат постраждалим буде постійно відставати від реальних умов життя.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві