Стали відомі причини обвалу перекриття школи у Броварах


Стали відомі причини обвалу перекриття школи у Броварах

За словами експертів, причиною обвалу перекриття технічного поверху в ЗОШ №7 у Броварах стала помилка під час будівництва школи та додаткове навантаження

Як повідомляє інформаційний портал “Моя Київщина” з посиланням на “Погляд“, висновки експертів щодо причин обвалу плит 7-ої школи у Броварах було озвучено та оприлюднено в присутності чиновників на чолі з міським головою, батьків дітей, що вчаться в даній школі та представників ЗМІ. Окрім того було надано рекомендації задля усунення аварії та стабілізації ситуації.

Перед присутніми виступив засновник БК “Атлант” Вадим Каган, а також було заслухано всіх експертів, що проводили експертні дослідження 7-ої школи: Ігор Чегодаєв, Ігор Романенко та Олександр Лісений (представник ДП “Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій”).



Ігорем Чегодаєвим було запропоновано підсилити опорні ділянки ребристих плит там, де стався обвал, та зробити дах, а потім робити обстеження всієї школи та підсилювати інші ділянки.

Олександр Лісений рекомендував підсилити конструкції на ділянці аварії на рівні ІІІ-го поверху та підсилити обрамлення прорізу середньої стіни, що залишилася, та взяти в обойму пристінок середньої стіни, який залишився. Також підсилити конструкції на рівні ІІ-го поверху, на які були обвалені конструкції. Коридорний проріз підсилити металевим обрамленням, підсилити стійками опори і балки у вестибюлі, та підсилити панелі, на які падали конструкції, що обвалилися.

Ще представник ДП НДІБК наголосив про необхідність підсилення і інших конструкцій. Підсилити спочатку тимчасовими стійками, а потім замінити їх на постійні. Також за висновками експертів інституту, потрібно звернути увагу на несучу здатність плит перекриття, що над спортивною залою, так як вони мають велике навантаження.

Лише частково погодився з колегами Ігор Романенко, так як вважає, що перш за все потрібно зняти навантаження з плит покриття, які покладені без монолітного поясу, що є прямим порушенням вимог будівництва, а вже потім підсилювати балки. Експерт зазначив, що для цього знадобиться 60 стійок, що витримають чотирикратне навантаження та запропоновано також зробити підсилення і на першому поверсі, адже на нього буде ще більше навантаження від верхніх поверхів.

Нагадаємо, що слідчі Броварського відділу поліції відкрили кримінальне провадження за ст. 271 (порушення вимог законодавства про охорону праці) Кримінального кодексу України через обвал школи у Броварах.

Отже, підсумовуючи викладене експертами, можна зробити висновок, що всі три фахівці зійшлися на одному: причиною руйнації плит у школі стала помилка під час будівництва школи та додаткове навантаження, яке дав шатровий дах, так як під час його будівництва не було знято утеплювач.

Про це наголосив і міський голова, та зауважив, що згідно експертиз ще є проблеми в самих плитах перекриття та відсутності зв’язки на місці сходження молодшого корпусу із основним приміщенням. Тому плити будуть підсилюватися стійками на всіх поверхах школи.

За словами мера, 8-го жовтня діти повинні приступити до повноцінного навчання у стінах школи, але поки не зовсім зрозуміло, чи встигне впоратися з цими роботами БК “Атлант” в заплановані терміни.

Джерело: Моя Київщина

Матеріали до теми


Виявлено гранату на воротах будинку: поліція відкрила кримінальне провадження
Жителька села Засулля виявила на воротах свого домогосподарства несподіваний «подарунок» — ритуальний вінок та прикріплену гранату. Жінка повідомила про це ...
На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...