Складання переліку робочих місць, що підлягають атестації


Складання переліку робочих місць, що підлягають атестації

В фермерському господарстві «Неофіти» (с. Осикове Добровеличківського району) начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Олена Хіміч провела інформаційно-консультативний семінар з питань складання переліку робочих місць, що підлягають атестації. Під час заходу акцентувала увагу, що перелік робочих місць, що підлягають атестації, складається на підставі штатного розпису, структури, списку працівників із зазначенням професій підприємств, установ, організацій.Переліком має бути визначено, на яких робочих місцях необхідно проводити санітарно – гігієнічні дослідження, а які робочі місця атестують комісійно.Тож до Переліку робочих місць, що підлягають атестації, необхідно включити:

Робочі місця, на яких зайняті працівники, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах згідно зі Списками №1 і №2. Допоміжний працівник, що працює у шкідливих умовах, скористатися правом на пільгову пенсію може лише за результатами атестації робочих місць, тобто має бути підтверджено, що він був зайнятий роботою протягом повного робочого дня (80% робочого часу) безпосередньо у несприятливих умовах.

Не слід забувати про робочі місця працівників, професії та посади яких передбачені розділами «Загальні професії» Списків №1 і №2 та які є у штатному розписі. Наприклад, у Списку №2 «Загальні професії» право на пенсію за віком на пільгових умовах мають машиністи (кочегари) котельних (на вугіллі й сланці), у тому числі зайняті видаленням золи.

Робочі місця, на яких зайняті працівники, що мають право на щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, згідно із Списком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах, які дають право на щорічну додаткову відпустку, затвердженою постановою КМУ від 17.11.1997 №1290.

Робочі місця, на яких зайняті працівники, що мають право на скорочену тривалість робочого тижня згідно з Переліком, затвердженим постановою КМУ від 21.02.2001 № 163.

Під час складання Переліку робочих місць, що підлягають атестації, обов’язково слід врахувати робочі місця, на яких зайняті працівники, що у своїй роботі застосовують хімічні речовини (Перелік хімічних речовин затверджений МОЗ СРСР від 04.11.1987 №4430-87) та під час роботи з якими в профілактичних цілях рекомендується вживання молока або інших рівноцінних харчових продуктів.

Додатком 6 до наказу Мінсоцполітики України, МОЗ України «Про впорядкування Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 № 308/519 наведено Перелік робіт з важкими і шкідливими умовами праці, на яких установлюється доплата у розмірі до 12%  тарифної ставки робітникам закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення. Отже, якщо у закладі охорони здоров’я є працівники, які зайняті на зазначених роботах, атестація цих робочих місці також має бути проведена в обов’язковому порядку.

Джерело: kr.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання