...

Скільки повинні доплачувати працівникам освіти за шкідливі умови праці


Скільки повинні доплачувати працівникам освіти за шкідливі умови праці

Хто з працівників освітньої сфери може розраховувати на доплати у зв’язку з несприятливими умовами праці та якими є їх розміри.

ЗАКОНОДАВСТВО
При оплаті за роботу з важкими і шкідливими умовами працівникам освіти застосовуються норми:

– інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102;

– додатку 9 до вищезазначеної Інструкції (вичерпний перелік робіт з несприятливими умовами праці, на яких встановлюються доплати робітникам, спеціалістам і службовцям з важкими і шкідливими, особливо важкими і особливо шкідливими умовами праці);

– додатку 2 до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦКПрофспілки працівників освіти і науки України.

ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕДУРИ
Для призначення доплати потрібна попередня атестаційна оцінка робочого місця.

Виплачується доплата за шкідливі умови праці понад розмір мінімальної заробітної плати.

ДОПЛАТИ КУХАРЯМ
Згідно з п.п.1.152 Додатку № 9 роботи біля гарячих плит, електрожарових шаф, кондитерських і паро-масляних печей та інших апаратів для смаження і випікання віднесено до видів робіт з важкими і шкідливими умовами праці, на яких встановлюються доплати у розмірі до 12%.

ДОПЛАТИ ЗА ПРИБИРАННЯ
У закладах освіти обов’язково встановлюється доплата за користування дезинфікувальними засобами та за прибирання туалету в розмірі 10% окладу.

Атестаційна оцінка робочого місця для призначення такої доплати не потрібна.

А ЯК ЩОДО РОБОТИ ЗА КОМП’ЮТЕРОМ?
Під час роботи з персональним комп’ютером мають бути дотримані Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин ДСанПІН 3.3.2.007-98 та Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин, затверджені Наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду 26.03.2010 №65.

Роботодавці незалежно від форм власності й підлеглості зобов’язані впорядкувати робочі місця користувачів електронно-обчислювальних машин (ЕОМ) та персональних ЕОМ з візуальними дисплейними терміналами відповідно до вимог вищезазначених Правил і Норм.

Якщо такі вимоги виконані,  умови праці під час роботи з персональним комп’ютером шкідливими не вважаються.

Читайте також: 

Правомірність скорочення посади інженера з охорони праці у навчальному закладі

Охорона праці та роль колдоговору у закладі освіти: зміни в законодавстві

Як педагогам зберегти психічне здоров’я й не розчаруватися в роботі?

2018 року почастішали випадки травмувань працівників освіти: приклади нещасних випадків

Джерело: uk.etcetera.media

Матеріали до теми


Дотриманні вимог безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів
З метою зменшення виробничого травматизму під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, слід дотримуватися правил охорони праці. ...
Безпека праці під час аварійного відключення світла
Головним державним інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління ...