Сімнадцять миттєвостей навчання


Сімнадцять миттєвостей навчання

Нещодавно на державному підприємстві «Новатор», що в м. Хмельницькому, було проведено комплексне об’єктове відпрацювання дій органів управління та сил цивільного захисту на випадок виникнення надзвичайних ситуацій.

Метою та основними завданнями під час проведення навчань були перевірка здатності реагування на надзвичайні ситуації, визначення рівня готовності працівників підприємства до вирішення завдань цивільного захисту, забезпечення взаємодії між спеціалізованими службами підприємства та органами управління формуваннями, відпрацювання практичних дій персоналу із застосуванням засобів захисту.

До складу учасників навчання, крім відповідних органів управління, формувань і служб ДП «Новатор», увійшли працівники Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області, обласного навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, 1-ої Державної пожежно-рятувальної частини м. Хмельницького.

За ходом навчань мали змогу спостерігати представники апарату ДСНС, управління з питань цивільного захисту населення (УЦЗН) облдержадміністрації, управління з питань НС та ЦЗН і охорони праці міськвиконкому, міжрайонних навчально-методичних центрів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, засобів масової інформації, а також головних управлінь ДСНС у Хмельницькій, Волинській, Житомирській, Рівненській областях та м. Києві, до повноважень яких, зокрема, віднесені питання забезпечення методичного супроводу підприємств, установ, організацій, які проводять спеціальні об’єктові навчання та тренування з питань цивільного захисту, здійснення методичного керівництва і контролю за періодичністю їх проведення та обліку.

За легендою, на підприємстві внаслідок вибуху в комбінованій печі для сушіння та полімеризації виникла задимленість і загазованість виробничого середовища з наступним виникненням пожежі в гальванічно-фарбувальному цеху. В зв’язку з цим на підприємстві було введено передбачені в таких випадках режими функціонування: «підвищеної готовності» та «надзвичайної ситуації».

Василь Куражинський, експерт з безпеки праці

Чи вдалося впоратися з ліквідацією надзвичайної ситуації та як це було зроблено — читайте на сторінках  журналу «Охорона праці і пожежна безпека» № 5, 2017.

Придбати журнал із додатком
Придбати електронний журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати вигідний комплект видань