...

Школа і дитсадок — не прохідний двір!


Школа і дитсадок — не прохідний двір!

Дорослі мають зробити все, щоб діти почувалися захищеними від несподіванок

Жахливі випадки, які трапляються з дітьми під час їхнього перебування в освітніх закладах, нікого не залишають байдужими. Ми співчуваємо і обурюємося: як це могло статися? Однак слід вживати превентивних заходів, а не посипати голову попелом, якщо сталося непоправне. «Урядовий кур’єр» поцікавився, як забезпечують охорону навчальних закладів під час перебування там дітей.

Донеччина.  У Маріуполі посилили заходи безпеки

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

Молодик у картатій куртці з капюшоном, який підійшов до вхідних дверей школи, не нагадував учня-старшокласника навіть здалеку. Проте він почав поводитися немов школяр, що запізнився на урок і тепер дуже переймається цим: нервово стукав у двері й вимагав його впустити якомога швидше. Черговий вахтер намагалася уточнити в невідомого причини візиту, однак збуджений гість не зміг назвати ні прізвища дитини, до якої буцімто прийшов, ні навіть класу, в якому та навчається. Оскільки чоловік ще дужче гамселив у двері, вахтер покликала директора, проте подальші перемовини знову зайшли у глухий кут. Відвідувач забув прізвище небоги, до якої рвався, і запевняв, що з батьками дівчинки не може зв’язатися, бо ті вимкнули телефони. З огляду на агресивний настрій «дядька» директор вирішила натиснути на кнопку тривоги, якою обладнано навчальний заклад.

Наряд Державної служби охорони прибув до школи через 7 хвилин, а молодик, побачивши озброєних правоохоронців, почав просити вибачення: мовляв, трохи випив спиртного і потрапив не в ту школу. Проте його ретельно оглянули і хоч не виявили зброї чи заборонених речей, запропонували поїхати до дільниці для встановлення особи, оскільки документів підпилий візитер також не мав.

А тим часом до школи вже під’їхав наряд патрульних поліцейських, щоб підстрахувати колег із ДСО.

Ось за такою легендою нещодавно відбулися навчання правоохоронців у ЗОШ №7, розташованій у Центральному районі Маріуполя. До речі, цей навчальний заклад нині працює у закритому режимі. Тобто вхід стороннім сюди заборонено, а батьки зазвичай чекають на дітей на першому поверсі у відведеному для цього місці.

Як розповіла директор школи Ольга Папазова, рішення про закритий режим ухвалили після справжнього, а не тренувального тривожного випадку. Одного дня невідомий пройшов аж на третій поверх, і щоб спровадити небажаного відвідувача, тоді довелося докласти чимало зусиль.

Відтоді тут подбали про безпеку учнів та педагогів: у навчальному закладі встановили відеокамери спостереження та дві кнопки тривоги — біля вахтера та в кабінеті директора. За словами педагогів, досі користуватися обладнанням для термінового виклику правоохоронців у реальних небезпечних ситуаціях їм не доводилося, а під час тренувань допомога надходила протягом 3—5 хвилин.

Розповідаючи про навчання у ЗОШ №7, представник департаменту з питань безпеки і протидії корупції Маріупольської міської ради В’ячеслав Крайній звернув увагу, що в цьому разі перевіряли відразу кілька параметрів: адекватність дій співробітників навчального закладу, роботу сигналізації та швидкість реагування правоохоронців на виклик і прибуття їх на місце можливої пригоди.

Такі навчання, які пройшли в Маріуполі протягом двох тижнів, а потім повторюватимуться, вирішили провести після трагічних подій в одному з навчальних закладів анексованого Криму. До речі, з огляду на прифронтові реалії у приморському місті свого часу вже подбали про безпеку тутешніх школярів і студентів. У міській раді запевняють, що в межах реалізації програми «Безпечне місто» відтепер усі навчальні заклади Маріуполя вже обладнано кнопками тривоги, а в половині з них встановлено відеокамери спостереження.

Фахівці, які підбивали підсумки навчання, кажуть, що задоволені ними на 90—95%. Отож усім — і керівникам міста, і правоохоронцям, і співробітникам шкіл — ще є над чим попрацювати.

Миколаївщина.  Під опікою чотирилапого Чорнушки

Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

У Миколаївському муніципальному колегіумі імені  В. Чайки дуже добре працює охорона.  З корпусу для школярів молодших класів жодну дитину не відпустять додому без батьків.

«Охоронець зачиняє ворота і стоїть на вході, — розповіла мати Ірина Чорнишова. — Якщо діти йдуть самі, наприклад живуть у сусідньому будинку й батьки їх не забирають, то ці батьки пишуть відповідну заяву, щоб дітей відпускали самих — їх виводить класний керівник. Я як мама задоволена такими запобіжними заходами. Знаю, що дитина в безпеці, навіть якщо затримаюся і заберу через десять хвилин після закінчення уроків».

Задоволена ступенем охорони і Світлана, мама учня з гімназії №2. У цьому закладі, крім служби охорони в самому приміщенні, під час перерв охороняють й головні ворота. У школі є камери відеоспостереження. Ніхто чужий до гімназії не зайде. А в деяких закладах до шкільних приміщень забороняють заходити навіть батькам. Вони чекають на дітей на вулиці.

Марія Балабанова, донька якої навчається у другому класі звичайної миколаївської школи №54, підтверджує, що дітей без заяви батьків додому не відпускають, а учні молодших класів чекають на батьків разом з учителями. Проте крім тітоньки на вахті, охорони в школі немає. Лише один охоронець дбає про безпеку в школі №53, що в спальному районі міста. Але суворий дядечко не викликає нарікань батьків, уважно стежить, щоб дорослі у заклад не потрапляли. А ще територію цієї школи охороняє улюбленець дітей собака Чорнушка. Кілька років тому чималий пришкільний простір уподобали зграї безпритульних собак, що спричинило побоювання батьків. Чорнушка всіх розігнав і на крок не підпускає чужинців на свою територію. Звісно ж, діти й батьки підгодовують свого чотирилапого охоронця.

Безпритульні собаки вже давно оселилися не території Миколаївського ліцею спортивного профілю, який розташований разом з вищим училищем фізичної культури. Викладач ліцею Тамара нарахувала там 38 собак і понад десяток цуценят. На жаль, бувало, вони нападали на дітей і дорослих саме на цій території. Колись від тварин страждали жителі мікрорайону Намив, де розташована гімназія №4. Саме на території цього закладу оселилися безпритульні собаки. Нині їх майже немає, але територія гімназії — справжній прохідний двір, який ніхто не охороняє. Нема охорони і в самому закладі.

Про справжні жахи з недотриманням правил безпеки розповіла мама учня престижного в Миколаєві морського ліцею Олеся Левченко. Вона б’є на сполох із приводу незадовільного стану старовинної будівлі, де навчаються ліцеїсти, і переконана, що винуватець цього неподобства — керівництво закладу.

«Найбільше непокоїть стан протипожежної безпеки, — зазначає Олеся Левченко. — Пожежної сигналізації в корпусах немає. Горища захаращені, дах затікає в обох корпусах, що спричиняє грибок; періодично замикає проводка, у класах вона незаізольована; нема запасних аварійних виходів або вони захаращені; не вистачає вогнегасників».

На всі ці претензії керівництво  ліцею відповідає, що немає грошей, і пропонує батькам зробити протипожежну сигналізацію та проводку самостійно як подарунок ліцею. Та батьки і так здають на потреби закладу по 4 тисячі гривень на рік. На запитання, куди йдуть батьківські кошти, керівництво мовчить.

Отже, питаннями безпеки перебування дітей в миколаївських загальноосвітніх закладах опікуються батьки й сумлінні керівники. Якщо дбають про безпеку, там і результат гарний.

Харківщина. Запрацює кнопка тривоги

 Володимир ГАЛАУР,
«Урядовий кур’єр»

Цього й наступних років у всіх закладах освіти обласного центру встановлять камери відеоспостереження, а у вчителів і вихователів — кнопку оперативного реагування. Про це заявив перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов під час недавньої зустрічі з батьками школярів і вихованців дитячих садків Шевченківського району.

Спілкування посадовця з батьками означило коло нагальних проблем, які потрібно розв’язати міській владі. Це і ремонти у класах, групах, актових та спортивних залах, і заміна комунікацій, і благоустрій та розвиток інфраструктури. Значну увагу в цьому діалозі було приділено питанню безпеки дітей, яке  за словами Ігоря Терехова у міської влади на особливому контролі.

Після обговорення було прийнято рішення. Зокрема, батьки попросили встановити високу огорожу в дитячих садках №437 і 27, щоб на території закладів не перебували сторонні.

У школі №150 на прохання батьків встановлять протипожежну сигналізацію.

Як зазначив Ігор Терехов, після того, як в одному з російських торговельних центрів сталася пожежа і загинули діти, в Харкові посилили кон­троль у цьому питанні. Пожежні навчання й уроки з правил поведінки в надзвичайних ситуаціях провели в навчальних закладах і торговельних центрах міста, і роботу продовжать. Ігор Терехов доручив не рідше ніж раз на два місяці проводити уроки безпеки і спеціальні навчання, щоб діти й педагоги знали шляхи евакуації та вміли діяти в екстрених ситуаціях.

«Підписано меморандум про співпрацю з міським батьківським комітетом. Ми разом працюємо над проблемами, постійно спілкуємося, розуміємо, як оперативно реагувати на питання, які виникають. Частину питань взяли в роботу і врахуємо їх під час формування бюджету на наступний рік», — зазначив Ігор Терехов.

Фото Володимира ЗАЇКИ

Джерело: Урядовий кур’єр

Матеріали до теми


У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...