...

Шкідливий вплив виробничих факторів на працівників текстильної промисловості


Шкідливий вплив виробничих факторів на працівників текстильної промисловості

Легка промисловість України охоплює галузі, що виробляють товари народного споживання — тканини, одяг, взуття, предмети галантереї тощо. Серед них текстильна промисловість — провідна галузь легкої промисловості, яка займається переробкою натуральних, штучних і синтетичних волокон.

Працівники текстильної промисловості в залежності від технологічного процесу піддаються впливу багатьох шкідливих виробничих факторів. До них належать освітлення, електроустановки та електросилове обладнання, пил, рівень шуму.

Одним з основних небезпечних для здоров’я працюючих є хімічні фактори впливу, до яких відноситься луги, кислоти, сполуки хлору, барвники, формальдегід, сірчистий вуглець та ін. Основним шляхом надходження хімічних речовин до організму людини є дихальні шляхи. За умови неодноразових впливів хімічні речовини викликають гострі чи хронічні отруєння організму.

Для скорочення виробничих ризиків в текстильній промисловості, роботодавець повинен звернути увагу на питання зазначені у вимогах нормативно-правових актів з охорони праці, а саме:

  • вимоги до території підприємства, виробничих споруд та приміщень;
  • освітлення;
  • вентиляція і опалення
  • водопостачання і каналізація
  • електроустановки і електросилове обладнання
  • вимоги до розміщення технологічного обладнання та організації робочих місць;
  • вимоги до забезпечення працівників засобами індивідуального захисту.

Основними завданнями по забезпеченню безпечних умов праці є обладнання приміщень підприємств вентиляцією та опаленням, водопостачанням і каналізацією. Застосування вентиляції повинно бути обґрунтоване розрахунками, які підтверджують забезпечення необхідного повітрообміну, температури та стану повітряного середовища.

Кожне підприємство повинно бути забезпечене подачею води:

  • для санітарно-гігієнічних потреб;
  • для виробничо-технічних потреб;
  • для потреб зовнішнього і внутрішнього пожежогасіння.

Проаналізувавши стан травматизму в даній галузі, слід зробити висновки, що основними причинами настання нещасних випадків, є:

  • не виконання посадовими особами своїх обов’язків щодо створення безпечних умов праці працівникам;
  • не виконання самими працівниками вимог інструкцій з охорони праці щодо безпечного виконання робіт;
  • не використання засобів індивідуального захисту працівниками під час виконання робіт та інші.

Для попередження травматизму керівникам підприємств слід звернути увагу на неухильне дотримання вимог законодавства про працю, нормативно-правових актів, виконання інструкцій з охорони праці, як керівниками підрозділів так і безпосередньо працівниками підприємств.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...