Щодо застосування анемометра, як запобіжного заходу при роботі на баштових, козлових, портальних та інших вантажопідіймальних кранах


Щодо застосування анемометра, як запобіжного заходу при роботі на баштових, козлових, портальних та інших вантажопідіймальних кранах

Державна служба України з питань праці (далі — Держпраці) розглянула лист і повідомляє.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону праці» від  14 жовтня 1992 року № 2694-XII роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

З цією метою роботодавець забезпечує, зокрема, належне утримання будівель і споруд, виробничого обладнання та устаткування, моніторинг за їх технічним станом.

Анемометр застосовується в баштових, козлових, портальних та інших вантажопідіймальних кранах з метою проведення вимірювання швидкості вітру в промислових умовах, визначення небезпечних вітрових поривів, включення сигнальних та протиаварійних засобів.

Принцип роботи типового анемометра заснований на вимірюванні швидкості вітру і часу впливу поривів вітру та порівнянні їх із заздалегідь встановленими для певного об’єкта допустимими значеннями (порогами). У разі досягнення вимірюваними параметрами максимально допустимих значень для певного об’єкта включається виконавчий пристрій (реле).

Відповідно до Технічного регламенту безпеки машин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2013 року № 62, анемометри належать до пристроїв безпеки.

Відповідно до пункту  2 Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2004 року № 687, технічний стан устаткування — стан устатковання в певний момент часу і в певних умовах зовнішнього середовища, який характеризується значенням параметрів, установлених технічними та експлуатаційними документами.

Отже, роботу й технічний стан анемометра потрібно перевіряти під час технічного огляду вантажопідіймального крана, якщо технічними та експлуатаційними документами, зокрема паспортом на вантажопідіймальний кран, передбачено встановлення цього приладу.

Під час роботи на одній ділянці в однакових вітрових умовах декількох баштових або портальних кранів установка анемометрів не на всіх кранах може бути допущена в разі розроблення та погодження відповідних технічних умов.

Лист Державної служби України з питань праці від 12 березень 2018 року № 1824/3/5.2-ДП-18

Читайте також:  Безопасные методы монтажа башенных кранов (статтю було опубліковано в журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №5, 2017)

 


Придбати журнал

Придбати електронний журнал

Зміст свіжого номера

Усі видання з охорони праці та пожежної безпеки

Найближчі заходи


Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...