Щодо реформи охорони праці у 2019 році: думка експерта


Щодо реформи охорони праці у 2019 році: думка експерта

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ?

У 2019 році уряд має намір почати масштабну перебудову сфери управління охороною праці. Однак експерти сумніваються, що запропоновані заходи зможуть поліпшити ситуацію.

ЩО ВИРІШИЛИ?

Конкретних законів про реформу сфери охорони праці поки що немає. Є тільки Концепція реформування, розрахована на 2019-2020 роки. Її автори стверджують, що врахували європейські норми і мають намір по-новому поставитися до проблеми. За їх словами, зараз система охорони праці орієнтована на реакцію на нещасні випадки, а не на запобігання ризикам. Нова концепція покликана змінити цю ситуацію.

Читайте також:  Уряд схвалив перехід на охорону праці за нормами ЄС

ЩО ПРОПОНУЮТЬ?

Концепція передбачає кілька нововведень:

– штрафи роботодавцям не тільки за самі нещасні випадки, а й за їх приховування;

– лікування потерпілого за рахунок роботодавця, а не держави;

– співпраця та координація між роботодавцями, чиї працівники виконують роботи на одному робочому місці (наприклад, якщо дві компанії-підрядники працюють на одному будівельному об’єкті);

– спрощення законодавства про безпеку та гігієну праці, зменшення адміністративного та регуляторного навантаження на роботодавця.

Крім того, Концепція визнає, що ті працівники, які працюють на небезпечних виробництвах без офіційного оформлення, більше схильні до ризику нещасного випадку.

ДЛЯ РОБОТОДАВЦЯ

Ще одна новаторська пропозиція – дати роботодавцям право самим приймати акти про охорону праці на своїх підприємствах. На думку куратора реформи, гендиректора директорату норм і стандартів гідної праці Мінсоцполітики Юрія Кузового, ненормально, коли Держслужба з питань праці сама приймає правила і сама ж стежить за їх виконанням.

ДУМКА

Остання пропозиція є вигідною виключно роботодавцям і суперечить інтересам працівників. Принаймні, так вважає член Громадської ради при Держслужбі з питань праці Віталій Дудін. На його думку, в сфері трудових відносин держава повинна захищати саме працівника, як явно більш слабку сторону. Тим більше що в Україні створено цілу систему органів, покликаних захищати підприємців і розглядати їх скарги.

Віталій ДУДІН, юрист, член Громадської ради при Держслужбі з питань праці:

Вважаємо, що власник зобов’язаний приймати внутрішні нормативні акти з охорони праці на доповнення до загальнодержавних. Штрафувати роботодавця у такому випадку повинні профспілки. При цьому інспектори Держпраці й надалі повинні накладати санкції при недотриманні державних нормативних актів.

Експерт пов’язує появу такої пропозиції з тим, що куратор реформи, Юрій Кузовий, в минулому був функціонером Федерації роботодавців України.

Нагадаємо, в Україні практично кожен день під час виконання трудових обов’язків гинуть працівники.  Про це свідчить сумна статиститка: наприклад, за даними Державної служби України з питань праці, з 3 по 14 грудня 2018 року на виробництві загинули 30 осіб. Найбільше нещасних випадків сталося в Київській та Одеській областях.

Джерело: uk.etcetera.media

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...