...

Щодо прав працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці


Щодо прав працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці

Права людини набули цінності і отримали обґрунтування в міжнародному праві як правовий стандарт, до якого повинні прагнути всі народи і держави. Вони мають бути загальні та рівні для всіх.

10 грудня 1948 Генеральна Асамблея ООН прийняла розроблену Комісією ООН з прав людини Загальну декларацію прав людини.

Право громадян на належні, безпечні та здорові умови праці проголошені ст. 22, 24 Загальної декларації прав людини та витікає з вимог ст. 7 Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права.  Нашою Державою ці права також закріплено ст.43 Конституції України, ст.153 Кодексу законів про працю України та іншими законодавчими актами.

У випадках, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів та забезпечити повною мірою здорові умови праці неможливо, працівникам передбачено надання певних пільг та компенсацій на підставі ст. 51,76,100,166 Кодексу законів про працю України  та ст. 7 Закону України «Про охорону праці».

Підтвердження (скасування) права на надання таких видів пільг та компенсацій, як безоплатне забезпечення молоком,  скорочення тривалості робочого часу, додаткова оплачувана відпустка, пенсія за віком на пільгових умовах, оплата праці у підвищеному розмірі здійснюється виключно за результатами атестації робочих місць за умовами праці, Порядок проведення якої затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і в організаціях незалежно від форм власності й господарювання, в строки передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на 5 років.

Результати атестації використовуються для розроблення заходів щодо покращення умов праці і оздоровлення працівників тощо.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці, за правильністю застосування роботодавцями списків на пільгове пенсійне забезпечення та надання працівникам інших пільг та компенсацій здійснюють регіональні Управління Держпраці.

Автор: начальник відділу з питань експертизи умов праці Вікторія Полєнова

Джерело: Новини Полтавщини

Матеріали до теми


Дотриманні вимог безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів
З метою зменшення виробничого травматизму під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, слід дотримуватися правил охорони праці. ...
Безпека праці під час аварійного відключення світла
Головним державним інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління ...