Щодо порядку придбання та використання конвеєрних стрічок


Щодо порядку придбання та використання конвеєрних стрічок

В першій декаді лютого 2019 року Управлінням гірничого нагляду Головного Управління Держпраці у Луганській області були надані роз’яснення на звернення представників ДП «Первомайськвугілля» та ПАТ «Лисичанськвугілля», які стосувалися відповідності умовам чинного законодавства щодо порядку придбання конвеєрних стрічок, вироблених за кордоном та використання їх на вугільних підприємствах Луганської області.

У своїх роз’ясненнях фахівці ГУ Держпраці особливу увагу звернули на процедуру отримання Дозволів на експлуатацію (застосування) устаткування підвищеної небезпеки, які видає Держпраці та її територіальні органи. Дозволи видаються на підставі заяви суб’єкта господарювання – виробника та доданих до неї висновків експертизи, проведеної експертно-технічними центрами, які належать до сфери управління Держпраці або незалежними експертними організаціями, які забезпечують науково-технічну підтримку державного нагляду у сфері промислової безпеки та охорони праці. Висновки експертизи розробляються згідно процедури модулів оцінки відповідності. Одним з цих модулів є процедура оцінки відповідності (модуль В), в якому призначений орган досліджує технічний проект продукції та перевіряє і засвідчує, що технічний проект такої продукції відповідає вимогам технічного регламенту, що застосовуються до неї. Другим модулем (модуль D або F) оцінюється відповідність типові конвеєрної стрічки наданої технічної документації та вимогам технічного регламенту, що застосовуються до зазначеної продукції, про що видається сертифікат відповідності.

Споживачу також повинні бути надані сертифікат якості на продукцію виробника, інструкція з експлуатації, стикування та ремонту конвеєрної стрічки, маркування на робочій обкладці стрічки і на ярлику. Стрічки зарубіжного або вітчизняного виробництва повинні мати чітке рельєфне маркування на кінцях і через кожні 10 – 20м довжини стрічки, що містить: назву або товарний знак виробництва, умовну познаку стрічки, номер стрічки, дату її виготовлення.

Згідно «Правил безпеки у вугільних шахтах» до експлуатації у вугільних шахтах допускаються конвеєрні стрічки, які витримали вхідний контроль на горючість, займистість при терті на барабані, кисневий індекс, а також на поширення полум’я по поверхні стрічки.

Вхідний контроль конвеєрних стрічок дозволено проводити тільки за наявності:

  • сертифікатів якості (паспортів) виробника, що засвідчують їх експлуатаційні характеристики та гарантійний термін експлуатації;
  • Дозволу Держпраці;
  • сертифікатів відповідності органів з оцінки відповідності.

Копії дозвільних документів повинні бути засвідчені нотаріально, до яких додається протокол відбору зразків від кожного рулону конвеєрної стрічки.

Організація, що проводила випробування письмово сповіщає вугільне підприємство про результати вхідного контролю конвеєрних стрічок, оформлених відповідним протоколом. Стрічки, що мають дозвільну документацію і витримали випробування на вхідний контроль горючості, можуть бути допущені до експлуатації в підземних умовах вугільних шахт.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Луганські області

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...