Щодо надання роз’яснень вимог пункту 43 Порядку проведення розслідування і ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві


ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ ТА ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 14.11.2013 р. N 11345/0/5.2-9.1-9/6/13

Щодо надання роз’яснень вимог пункту 43 Порядку проведення розслідування і ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України розглянула щодо надання роз’яснень вимог пункту 43 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 N 1232 (далі Порядок), стосовно порядку утворення експертної комісії, прав, обов’язків і повноважень її членів, та повідомляє.

У пункті 43 Порядку зазначено, що у разі необхідності проведення лабораторних досліджень, випробувань, технічних розрахунків або експертизи для встановлення причин нещасного випадку і розроблення плану заходів щодо запобігання подібним нещасним випадкам, за рішенням спеціальної комісії утворюється експертна комісія.

Варто зазначити, що окремого нормативного акта, який врегульовує це питання, на сьогодні немає, але на цей час Держгірпромнаглядом розробляється нова редакція Порядку, в якому вже впорядковано цю процедуру.

Як правило, необхідність утворення експертної комісії, склад її фахівців та спеціалістів визначається на засіданні спеціальної комісії залежно від характерних обставин нещасного випадку (аварії).

До складу цієї комісії можуть залучатися компетентні в області спеціальних знань фахівці та спеціалісти відповідних напрямків науково-дослідних, проектно-конструкторських, експертних та інших організацій, органів виконавчої влади, а також незалежні експерти.

У разі прийняття такого рішення, наказом керівника Держгірпромнагляду або його територіального органу, який призначив спеціальну комісію, утворюється експертна комісія за погодженням з відповідними органами, організаціями, установами тощо.

Обов’язки та завдання цієї комісії визначаються спеціальною комісією.

Разом з цим, звертаємо увагу, що Порядком також передбачено проведення розслідувань аварій на виробництві.

З метою реалізації цих норм та на виконання вимог Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 N 1112, наказом Міністерства палива та енергетики України від 12.10.2004 N 638 затверджено Положення про порядок розслідування підземних пожеж на вугільних шахтах, яке зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03.12.2004 за N 1534/10133 (далі – Положення), і яке на цей час є чинним.

Цим Положенням визначено порядок утворення експертної комісії, права і обов’язки її членів.

Як свідчить практика, найчастіше норми Порядку щодо утворення експертної комісії застосовуються під час розслідування причин підземних пожеж, які відносяться до аварії I та II категорій у вугільних шахтах.

 

Заступник Голови

С. В. Дунас