Що варто знати роботодавцям про атестацію робочих місць?


Що варто знати роботодавцям про атестацію робочих місць?

Відділ експертизи умов праці ГУ Держпраці у Херсонській області нагадує роботодавцям про необхідність проведення атестації робочих місць за умовами праці на підприємствах і в організаціях незалежно від форм господарювання, якщо його виробництво (техпроцеси, обладнання, сировина, продукція) є потенційним джерелом шкідливих і небезпечних факторів, які можуть несприятливо впливати на здоров’я працівників зараз чи в майбутньому. Тому важливим є правильна організація проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Для того, щоб з’ясувати, чи потрібно проводити атестацію, підприємство вивчає норми охорони та гігієни праці щодо свого виробництва, а також: Списки № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці та Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня.

Для організації і проведення атестації керівник підприємства повинен видати наказ, у якому вказується підстава і завдання атестації, визначається склад атестаційної комісії, встановлюються терміни і графіки проведення як підготовчих робіт, так і самої атестації, визначаються проектні і науково-дослідні організації, що необхідні для науково-технічної оцінки умов праці і розробки заходів для їхньої оптимізації. До складу комісії включається уповноважений представник виборного органу первинної профспілкової організації,а в разі відсутності профспілковоїорганізаціїуповноважена найманими працівниками особа.

Атестація робочих місць проводиться не рідше одного разу на 5 років. Позачергова атестація може бути проведена в тому випадку, якщо умови праці на підприємстві істотно змінилися.

Основна мета атестації полягає в регулюванні відносин між власником або уповноваженним органом i працівником у сфері реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення,пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

За результатами атестації визначаються заходи щодо поліпшення умов і безпеки праці.

Перелік робочих місць,  виробництв,  професій  і  посад  з пільговим пенсійним забезпеченням працівників зберігається протягом 50 років.

Також наголошуємо, що відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць покладається на керівника підприємства чи організації.

Джерело: ks.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання