Що спільного між парамедиками, солдатами та рядовими працівниками виробництв


Що спільного між парамедиками, солдатами та рядовими працівниками виробництв

Грандіозний проект «Укргазвидобування» і організації FAST стартував у жовтні на декількох підприємствах компанії в Полтавській та Харківській областях.

Парамедики — це люди, які вміють допомогти при невідкладних станах до того моменту, поки хвора/постраждала людина не опиниться в лікарні. При цьому парамедики в країнах Заходу — це люди без спеціальної медосвіти. Співробітники «Укргазвидобування» скоро будуть в числі таких фахівців.

Волонтери, які бувають в зоні операції об’єднаних сил, — це, по суті, перші українські парамедики. Саме вони почали вчити всіх бажаючих домедичній допомозі і на фронті, і в українському тилу. У ГПУ «Полтавагазвидобування» працює начальник сектора відділу фінпланування і контролінгу Ярослав Радченко, який у вільний час стає інструктором громадського об’єднання «Єдність та братерство». Він розповідає:

— Якщо ми хочемо, щоб наші хлопці поверталися живими з фронту, ми повинні навчити їх домедичної допомоги. За статистикою, 70% поранених гинуть через те, що губляться і не можуть допомогти собі та іншим в критичних ситуаціях. Один з керівників нашої організації — діючий судинний хірург. Тому за якість інформації і практичних навичок, які ми даємо людям, можна не хвилюватися.

Єдність та братерство
Єдність та братерство

Необхідність надання домедичної допомоги при невідкладних станах і нещасних випадках також важливі на виробництві. Для постраждалих правильні дії оточуючих — шанс вижити і зберегти здоров’я. Для підприємств — це збереження цінних співробітників і економія коштів на їх відновлення. Саме тому організація FAST, яка по всій Україні проводить тренінги з надання домедичної допомоги та спецпідготовки, сьогодні співпрацює з «Укргазвидобуванням».

Як діяти при сильній кровотечі, при зупинці серця, при утопленні, при падінні людини з висоти і в багатьох інших випадках, коли ненадання допомоги призводить до смерті? На ці та інші питання всі учасники тренінгу — співробітники «Укргазвидобування» — знайдуть відповіді, переконаний засновник організації FAST Федір Сердюк:

— По-перше, життя кожного з наших студентів стане безпечніше. Безпечніше стане і життя в невеликих містах, де проходить навчання, в сім’ях співробітників. Деякі ситуації неможливо пережити без навичок першої допомоги. По-друге, цей проект — прекрасний кейс реальної турботи менеджменту компанії про людей. Це — приклад того, як має бути. Третє, наш проект, за моїми даними, — наймасштабніше навчання за західними стандартами, з тих, що проводили в Україні. Я вірю, що майбутнє, в якому ніхто не гине до прибуття швидкої або від некомпетентних дій очевидця, — близько.

Федір Сердюк
Федір Сердюк

Загалом тренінг від інструкторів FAST пройдуть 1000 співробітників «Укргазвидобування». Частина працює у ГПУ «Полтавагазвидобування».

Заступник директора ГПУ «Полтавагазвидобування» з охорони праці та промислової безпеки Олександр Дев’ятка зазначив: він з керівником в числі перших пройшов курси домедичної допомоги і враження — найкращі.

— Щоб не розгубитися в критичній ситуації, потрібно знати послідовність дій. Як підійти до потерпілого, з чого почати реанімаційні заходи, як убезпечити себе. Дуже хороший тренінг навіть для тих, хто вже володіє азами першої допомоги, — зазначає Олександр Дев’ятка.

Директор з охорони праці, промислової безпеки та охорони навколишнього середовища АТ «Укргазвидобування» Ренат Рахманкулов підсумовує:

— Цей проект — наш внесок у безпеку праці наших співробітників і безпеку громад, в яких вони живуть. Уміння надати першу допомогу до прибуття лікарів важливо для кожної людини. А в районах, куди швидка не може доїхати швидко, ці навички мають критичне значення. Ми плануємо і надалі інтегрувати сучасне навчання першій допомозі в систему промислової безпеки компанії.

Автор: Анна Шалахіна

Джерело: poltava.to

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...