...

Щеплення проти невігластва та недбальства


Щеплення проти невігластва та недбальства

Кримінальне переслідування посадовців, з вини яких сталися нещасні випадки з людьми, дає змогу усвідомити, що за невігластво та недбальство в питаннях охорони праці іноді все ж доводиться нести відповідальність.

Про один із таких випадків і йтиметься в поданому матеріалі.

Обставини справи

Під час літніх канікул директор однієї зі шкіл Київської області Д. заходилася демонтувати ґанок, що був споруджений перед входом у навчальний заклад. Зробити це вона вирішила не за допомогою будівельної організації, як належало у даному випадку, а силами своїх підлеглих: водія шкільного автобуса Т., завідувача господарством Х., робітника з обслуговування приміщень Б. та оператора газової котельні П.

Для того аби зняти козирок — залізобетонну плиту, що захищала вхід та сходи від атмосферних опадів, керівник навчального закладу звернулася за допомогою до голови місцевого фермерського господарства з проханням направити на місце виконання робіт автокран від цього агроформування.

Після прибуття вантажопідіймальної техніки до школи директор роз’яснила кранівникові та своїм підлеглим, що їм необхідно зробити і, не чекаючи початку роботи, пішла до свого службового кабінету. Коли плиту було знято, вона вийшла з приміщення школи, підписала кранівнику подорожній лист і знову повернулась до кабінету. Залучені до демонтажу працівники школи, жоден з яких, як потім з’ясувалося, не мав будівельної спеціальності, не пройшов відповідного навчання з охорони праці, тим часом розпочали розбирання конструкцій (сходів) ґанку, почергово підважуючи їх ломом та витягаючи з місця встановлення за допомогою мотузки.

У статті «Щеплення проти невігластва та недбальства» читайте докладніше:
1. Обставини справи, або До чого призводить нехтування правилами охорони праці?
2. Роботодавець несе безпосередню відповідальність за порушення вимог правил охорони праці
3. Рішення суду як щеплення проти невігластва та недбальства в питаннях охорони праці

За півгодини роботи, коли оператор газової котельні П. намагався протягнути мотузку під сходинкою, щоб потім, обхвативши її за допомогою петлі, витягнути, на нього впала одна із колон, яка до зняття козирка слугувала опорою. Решта працівників устигла завчасно залишити місце аварії.

Потерпілого витягли з-під уламків колони та викликали швидку допомогу, яка доправила його в реанімаційне відділення центральної районної лікарні, де той, незважаючи на старання лікарів, не приходячи до тями, помер. Під час проведення судово-медичної експертизи у тілі потерпі лого були виявлені типові для даного виду нещасного випадку травми, а саме: численні переломи ребер з ушкодженням лівої легені; кров у лівій плевральній порожнині; розрив хребта в поперековому відділі; розрив лівої нирки; знижене кровонаповнення внутрішніх органів; садна, забої, перелом кісток лівої голені. За висновком судово-медичного експерта смерть настала внаслідок закритої травми грудей з ушкодженням лівої легені, що призвело до шоку.

У зв’язку з тим що в ході досудового розслідування обставин та причин нещасного випадку слідчий місцевого правоохоронного органу дійшов висновку, що трагедія сталася внаслідок порушення директором школи Д. вимог нормативно-правових актів з охорони праці, то відкрив кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 272 Кримінального кодексу України (далі — ККУ), після завершення якого передав справу до суду.
Інкримінований склад злочину

У пред’явленому обвинуваченні зазначалося, що директор Д. порушила вимоги законодавства та, використовуючи найману працю водія шкільного автобуса Т., завідувача господарством Х., робітника з обслуговування нешкільних приміщень Б. й оператора газової котельні П., створила загрозу їхньому життю і здоров’ю.

Повна версія статті — в рубриці «Розробка планів евакуації на випадок пожежі» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №9, 2018.
Автор — Василь Куражинський, експерт із охорони праці.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми