...

Ще раз про порядок повідомлень про нещасні випадки


Ще раз про порядок повідомлень про нещасні випадки

Ситуації, коли роботодавці належним чином не повідомляють про настання нещасного випадку, аварій та професійних захворювань на виробництві, не поодинокі. До причин виникнення такої ситуації можна віднести:

  • незнання самого порядку подання повідомлення про нещасний випадок на виробництві,
  • нехтування обов’язком повідомляти про нещасний випадок на виробництві,
  • приховування факту настання нещасного випадку на виробництві з метою уникнення відповідальності.

Механізм розслідування нещасного випадку, порядок і терміни надання повідомлення про настання нещасного випадку на виробництві встановлено Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 р. № 1232.

Відповідно до п. 37 Порядку, у разі настання групового нещасного випадку, нещасного випадку із смертельним наслідком, нещасного випадку, що спричинив тяжкі наслідки, у випадку смерті або зникнення працівника під час виконання трудових (посадових) обов’язків застосовується спеціальний порядок повідомлення про нещасний випадок.

Роботодавець зобов’язаний протягом однієї години повідомити з використанням засобів зв’язку та протягом трьох годин подати на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок територіальному органові Держпраці за місцем знаходження підприємства:

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
за матеріалами Управління Держпраці у Кіровоградський області

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання