Рятувальники закликають громадян не провокувати пожежі в екосистемах


Рятувальники закликають громадян не провокувати пожежі в екосистемах

З настанням весни громадяни активно розпочинають прибирати власні присадибні ділянки, спалювати залишки сухостою та сміття біля власних помешкань. Проте за таких умов вогонь може швидко перекинутися на житло та спричинити масштабну пожежу. Так, впродовж минулої доби в Україні виникла 281 пожежа, більша половина з яких, а саме 202 — це загорання сміття, трави, залишків сухої рослинності, тощо.

Зокрема, 25 березня до Служби порятунку «101» Кіровоградщини надійшло повідомлення про пожежу в селі Плетений Ташлик Маловисківського району. По прибуттю пожежно-рятувального підрозділу на місце події встановлено, що горить суха трава на площі 100 кв.м. та поряд розташована споруда площею 20 кв.м. Завдяки своєчасним діям рятувальників вдалося запобігти розповсюдженню полум’я на значну площу.

Цього ж дня, на території Херсонської області зафіксовано 12 пожеж в екосистемах на площі 1,84 га. Так, у м. Генічеськ на території дачного кооперативу вогнеборці ліквідували загорання сухостою на площі 700 кв.м. Внаслідок займання сухої трави також згоріла недіюча дерев’яна споруда на площі 6 кв. м та пошкоджена ще одна на площі 8 кв. м. У селі Комишани Корабельного району рятувальники загасили займання сміття та залишків очерету на площі 200 кв. м.

26 березня рятувальники Полтавщини 6 разів виїжджали ліквідовувати пожежі на відкритій території. Зокрема, загоряння сухостою виникали у м. Полтава, смт. Семенівка, с. Великі Будища Диканського району, смт. Решетилівка, с. Терентіївка Полтавського району та с. Покровське Шишацького району. Внаслідок пожеж вогонь знищив понад 12 га сухої трави та 23 кв.м. сміття.

Шановні громадяни! Заважаючи на різке збільшення кількості загорань сухостою та з метою попередження виникнення трагічних наслідків Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає Вас суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі в природних екосистемах. В першу чергу, не випалюйте стерню на полях, суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводьте відкритий вогонь поруч із господарчими будівлями, не розкидайте недопалки та сірники на суху трав’яну підстилку. Стежте, щоб діти не бавилися з вогнем.

В разі виникнення пожежі чи іншої надзвичайної ситуації негайно викликайте Службу порятунку за номером 101!

Джерело: www.kmu.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання