...

Рятувальники застерігають про непоправні наслідки нехтування правилами пожежної безпеки у побуті


Щороку через пожежі гине та страждає велика кількість людей. На дим та попіл перетворюється майно вартістю в мільярди гривень. І зараз, у зв’язку з тимчасовим похолоданням, яке, за прогнозами синоптиків, триватиме до 8 квітня, прагнучи зігріти свої оселі, громадяни активніше використовують електрообігрівачі, пічне опалення, вдаються до інших, не завжди безпечних методів обігріву. У такі періоди в рази збільшується статистика загорянь у житловому секторі, які нерідко призводять до трагічних, часто непоправних наслідків.

Реалізовуючи заходи, спрямовані на запобігання загорянням у побуті та мінімізацію їх наслідків, співробітники Служби порятунку «101» проводять з населенням заходи профілактичного характеру – рейди, роз’яснювальну роботу, акції, з вихованцями навчальних закладів – тематичні відкриті уроки тощо. До їх проведення рятувальники залучають працівників соціальних служб, міліції, медиків, волонтерів, засоби масової інформації.

Під час подвірних обходів особливу увагу учасники профілактичних заходів приділяють помешканням соціально незахищених верств населення: самотніх літніх людей, інвалідів, багатодітних і неблагополучних сімей та інших. Адже, як свідчить статистика, саме ці категорії громадян найчастіше стають жертвами пожеж.

Співробітники Служби порятунку «101» наголошують, що основними причинами загорянь у житловому секторі є необережне поводження з вогнем, під час паління, порушення правил монтажу електромереж та експлуатації електрообладнання, несправність системи пічного опалення. Забороняється розпалювати печі легкозаймистими горючими рідинами, залишати їх без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям. Багато людей не застосовують на практиці правила пожежної безпеки і згадують про них, коли вже нічого не можна виправити. Тому важливо пам’ятати, що пожежна безпека – це не результат, а постійний процес. Профілактично-роз’яснювальна робота систематично проводиться в усіх населених пунктах. Людське життя є найбільшою цінністю, тож мінімізувати кількість загорянь у житловому секторі та зробити життя громадян по-справжньому безпечним – одне з головних завдань рятувальників.

Як діяти при пожежі у приміщенні:

негайно викличте рятувальників за номером 101 (виклики зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні);

до приїзду пожежників:

  •      відімкніть електропостачання до осередку горіння;
  •    якщо в приміщенні, де виникла пожежа, є люди, вживайте заходів для їх порятунку;
  •    починайте гасіння за допомогою вогнегасників, пожежних гідрантів, води з водоводу, піску, землі тощо; невеликі осередки пожежі можна накрити ковдрою, кошмою;
  •       якщо пожежа набула великих розмірів – залиште будинок;
  •    при виникненні загоряння у суміжних приміщеннях і відсутності можливості самостійно залишити небезпечну зону, усі щілини, через які може надходити дим, закрийте зволоженою тканиною, зачиніться у найбільш віддаленій від осередку загоряння кімнаті або на балконі.
  •     якщо ви перебуваєте у висотному будинку, рятуйтеся на даху: використовуйте пожежну драбину, під час пожежі заборонено користуватися ліфтами;

Як рятувати постраждалих під час пожежі:

  • перед тим, як увійти в палаюче приміщення, накрийтеся мокрою ковдрою, дихайте через зволожену тканину;
  • двері в приміщення відчиняйте помалу, щоб уникнути посилення пожежі від притоку свіжого повітря;
  • у першу чергу рятуйте дітей, інвалідів та літніх людей; пам’ятайте, що маленькі діти від страху часто ховаються під ліжко, в шафу та забиваються у кутки;
  • побачивши людину, на якій горить одяг, зваліть її на землю, накиньте на неї ковдру (бажано зволожену) і щільно притисніть до тіла;

якщо ви вибрались через двері, зачиніть їх і поповзом пересувайтесь до виходу з приміщення.

Якщо виникла пожежа, рахунок часу йде на секунди. Не панікуйте та остерігайтеся: високої температури, задимленості та загазованості, обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів. Ви повинні знати номер Служби порятунку – 101, де знаходяться первинні засоби пожежогасіння, та вміти ними користуватися.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій